Torba yasadaki maddeye iktidara yakın isimlerden tepki

Torba yasadaki maddeye iktidara yakın isimlerden tepki
AKP'nin Meclis'e sunmaya hazırlandığı torba yasadaki gıda güvenliğine yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelere birçok STK'nin yanısıra iktidara yakın isimler de tepki gösterdi.

Yarın saat 15’te görüşülecek torba yasaya sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüyor. İktidara yakın hesaplar ve yazarlar tarafından da eleştirilen madde, gıda güvenliğine ilişkin.

Gıda güvenliğine dönük ifade özgürlüğüne kısıtlama

Kanun teklifinde yer alan, “Her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınları” maddesi tepki topluyor.

Buna göre, 46 maddelik torba yasa tasarısının ilgili maddelerinde gıda güvenliğine dönük ifade özgürlüğünün kısıtlanması gündemde. “Yanıltıcı yayın” olarak tanımlanan yayınlara 20 bin ila 50 bin lira para cezası öngörülüyor.

STK'lerden ortak bildiri

Birçok STK de torba yasanın ilgili maddelerinin geri çekilmesi için ortak imzalı bir bildiri yayımladı.

Yayımlanan ortak bildiride şöyle denildi:

İlgili yasa teklifi bu haliyle halkın sağlıklı bilgiye erişiminin önünü kapatmakta ve kamu çıkarları ile uyuşmamaktadır. Sağlıklı bilgiye erişimi engelleyecek söz konusu maddelerin yasadan çıkarılmasını ve halkın bilgi edinme hakkını esas alan mekanizmalara destek olunmasını talep ediyoruz.

 

Öncelikle yurttaşların örgütlenmelerini kolaylaştıran ve bu örgütlenmeler üzerinden doğru bilgiye erişimi sağlayacak mekanizmalar kurulmalıdır. Bu mekanizmaların merkezinde gıda toplulukları, meslek odaları, ilgili araştırma birimleri, gıda kooperatifleri, çiftçi sendikaları, ilgili üniversite yapıları, tüketici dernekleri gibi sivil toplum kuruluşları, kamusal ve güvenilir bilgiye erişimi hedefine koymuş sosyal girişimler yer almalı, bu oluşumların sağladığı bilgiler sayesinde yanıltıcı bilgiye çok daha hızlı ve doğru cevaplar üretilmelidir. Böylece, halkın çıkarlarını esas alan, kamucu bir bilgi edinme hakkının kullanımı mümkün olacaktır.

İktidar kanadından tepkiler geliyor

İktidara yakınlığıyla bilinen birçok sosyal medya hesabının yanısıra Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan da maddeye tepki gösterdi.

Kaplan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “#ErdoğanaSesleniyoruz” etiketini kullanarak “Gıda Kanunu değişiklik teklifindeki gerçekleri söylemeyi sansürleyip cezalandıran 28-29-31 ve 32. maddeler çok tehlikeli, geri çekilmeli! Gelecek nesilleri koruyamazsak, ülkemizi koruyamayız!” ifadelerini kullandı.

ekran-resmi-2020-10-12-23-54-22.png

İktidara yakın sosyal medya hesapları da #ErdoğanaSesleniyoruz ve #TorbaYasayıGeriÇek etiketlerini Twitter'da TT listesine soktu.

ekran-resmi-2020-10-13-00-01-35.png