İstanbul'un Kulaktan Kulağa Yayılan Tünel Efsanesi Gerçek Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un fethinin 571’inci yıl dönümünde heyecan verici bir keşfi duyurdu: İstanbul’un altında yeni tüneller bulundu

Bu önemli açıklama, İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel tarafından sosyal medya üzerinden yapıldı. Özel, paylaşımında, "İstanbul’un sürprizleri hiç bitmiyor… İBB Miras’tan yeraltında heyecan verici bir keşif daha. Bu anlamlı kutlu günde paylaşmadan olmaz" ifadelerini kullandı.

Tüneller hakkında henüz detaylı bilgi verilmedi. Ancak sosyal medya kullanıcıları, İBB Miras’ın paylaştığı tünel görsellerini inceleyerek keşfin nerede yapıldığını merak ediyor. Bu yeni keşif, İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasının ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Keşfin tam olarak nerede yapıldığı ve tünellerin tarihi ve mimari özellikleri hakkında daha fazla bilginin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

tu.jpeg

Bu tür keşifler, İstanbul’un tarihi ve arkeolojik zenginliklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, şehrin altındaki gizemli yapıları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat şunları söyledi:

“Restorasyon sırasında dikine bir kesitte 125 metre uzunluğunda olduğunu bildiğimiz fakat içeride başka kanallar ve kollarla ayrıldığını tahmin ettiğimiz bir yeraltı geçidinin buluntularını görmüş oluyorsunuz. Geçit, suru baştan başa geçiyor ve ilerideki vadi tabanıyla birleşen bir zemin olduğunu görüyoruz. Bu oldukça önemli bir buluntu. Ortaçağ dönemi yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethinden bir sene sonra ortaçağ kapanacaktı. Bir ortaçağ savunma yapısında yeraltı geçitlerinin olduğu bir buluntuyla karşılaşmış oluyoruz. Geçit, 1-1.5 metre yüksekliğinde başlayıp hisarın ortasında kalan sarnıç bölümünde 4-4.5 metrelere varan yüksekliklerle oldukça iddialı bir geçiş koridoru olarak tasarlanmış. Beden duvarları, hisarın yapım sırasındaki yapım tekniğindeki moloz örgü sistemine sahip. Üst örtüsü de belirli noktalarda 1900’lü yılların başına kadar ara ara onarım görmüş.”