Tapuda 'QR kod' dönemi

Tapuda 'QR kod' dönemi
Muharrem Sarıkaya, yakın zamanda tapuların üzerinde 'QR kod' olacağını ifade etti.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ile sohbetinden aktarımlarda bulundu. Yakın zamanda tapuların üzerinde QR kodun yer alacağını ifade eden Sarıkaya, "Genel Müdür Zeki Adlı, şu an iki boyutlu tapu sisteminin hazır olduğunu belirtti. Yani bir kişi tapu kaydına girdiğinde sokak, cadde veya konum olarak bulunduğu coğrafi konumu iki boyut halinde görme olanağına sahip olacak." bilgisini aktardı.

Sarıkaya şöyle yazdı: 

"Genel Müdür V. Mehmet Zeki Adlı, hazırlıkları süren yeni tapularla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Apartmanı, hatta dairenin içini de gösterecek bir sistem getirmek için çabalarımız sürüyor. Yeni tapular QR kodlu olacak. Önce iki boyutlu tapu sistemini getiriyoruz, ardından üçüncü boyutu da ekleyeceğiz. Uçaklarımız 40 bin kilometrekareyi taradı, eğik görüntü aldı. Bu sayede üçüncü boyuta da ulaşmış olduk. Bizim web sitemizden girince önünüze üç boyutlu tapunuz gelecek.”

Dairenin iç planı da dahil edilecek

Adlı, bunun nasıl bir fayda getireceğini anlatırken, geçmişte yaşanan olumsuzluklara işaret edip ekledi:

“Getirdiğimiz yeni sistemde binaya veya apartmana gidip bakmanıza da gerek kalmayacak, tüm boyutları ve planları ile önünüzde olacak. Çünkü dairelerin iskan alırken teslim edilmiş iç planlarını da tapu ile ilişkilendirdik, oradan görme imkanı getiriyoruz…”

Aslında yaptıkları önemli bir hizmet, çünkü gerçek plan üzerinden sahan aralıkları, apartman boşlukları dahil edilmeden dairenin gerçekte kaç metre kare olduğunu öğrenme imkanı olacak.

Deprem halinde önemli 

Bunun özellikle deprem sırasında yaşanan bazı olumsuzluklara katkısı da büyük olacak.

Çünkü yıkılan birçok apartmanın daire planları olmadığı için o binada oturan veya bilen varsa onların anlatımıyla bir yerlere gidilmeye çalışılıyor veya planlara ulaşmak için çaba gösteriliyordu.

Bu sistemde ise o binanın ada parseli girildiğinde veya sokak adresi verildiğinde bina ile ilgili tüm veriler önünüze sergilenecek.

Daha ilerisi o binanın deprem dayanıklığını yaptırıp yaptırmadığından tutun da konumu ve durumuna ilişkin tüm verilere önceden sahip olunacak.

İçinde yaşayan sayısı da eklendi 

Deprem sürecinde ortaya çıkan kargaşayı önlemiş olacak.

Genel Müdür Mehmet Zeki Adlı, “Bir önemli yeniliği daha olacak” deyip devam etti:

“Tapularımızı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileriyle de buluşturuyoruz. Yani o tapuya sahip evde kaç kişi kayıtlı olarak oturuyor görünüyor. Mülkiyeti ve hak sahibi başka kişilerden mi oluşuyor bunlar kargaşaya neden oluyordu. Yeni düzenlememizi Merkezi Kayıt Sistemi (MAKS) ile buluşturacağız ve tüm veriye anında sahip olacağız…”

Dolayısıyla bir kişi inşaat kullanım ruhsatı aldığı anda hem Tapu Kadastro hem de İçişleri Bakanlığı anında her türlü bilgiye sahip olacak.

Kiraya verdiği andan itibaren de yine içinde kaç kişinin yaşadığı, kime kiralandığı verilerine ulaşma olanağı da olacak.

Adlı, pilot uygulamanın TKGM Daire Başkanlığı tarafından uygulandığını ve iyi çalıştığına ilişkin sonuç alındığını da belirtti.

Sisteme bir başka yenilik olarak bölgedeki tüm emlak varlığının genel rayiç bedelini gösteren bir uygulama da ekleme kararı almışlar.

Aktardığına göre Türkiye’de ortalama değer değişimi 2-3 yılda bir oluyormuş.

Fiyatını da öğrenebilecek

Bölgedeki emlakçılar ve belediye bedelleri üzerinden alınacak veriler tapu ile ilişkilendirilip bir ortalama değerin sunulması hedefleniyor.

Genel Müdür, “Yani o arazi veya binanın ada parselini girip ya da sokağını yazıp baktığında orada ortalama fiyatın ne olduğunu görecek” dedi.

Böylece bir cadde, sokak veya bölgedeki bina, arazi değerlerinin ortalama değeri artı/ eksi %15 gibi bir oynama ile gerçek değerine yakın olarak önceden görme olanağına kavuşulacak.

Genel Müdür Adlı, bunun fazla fiyattan arazi satın almanın önüne de geçeceğini belirtti.

Dinlediğimde beni heyecanlandırdı.

Türkiye e-devlet sisteminde birçok ülkenin önünde…

Bunu son dönem PCR testi uygulamasından tutun da sağlık sisteminin birçok aşamasında görme olanağına kavuştuk.

O gün Sağlık Bakanlığı’nda gördüğüm dijital merkez beni ne denli heyecanlandırdıysa, bugün de Tapu’da üç boyut çalışmasını dinlediğimde aynı oranda heyecan duydum.

Bu sayede Türkiye çok önemli bir sorununu daha çözdüğünü ve bu alanda birçok batılı ülkesinde dahi olmayan önemli seviyeye ulaştığını söyleyebilirim."