Vatandaş ay sonunu getiremezken Numan Kurtulmuş yine yeni Anayasa dedi.

Anayasa'nın ilk dört maddesini hedef aldıktan sonra ağzı değiştiren TBMM Başkanı Kurtulmuş, "İlk dört maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah emokratik bir meseleyle, demokratik bir süreçte halledeceğiz" dedi.

AKP iktidarı Türk halkı derin bir ekonomik kriz çekerken Türkiye'nin gündemine Anayasa değişikliğini getirmeye çalışıyor. Yurttaşın çarşıya pazara gitmeye korkar hale gelmiş ev kiraları asgari ücreti geçmişken iktidar düzenli olarak Anayasa çağrısı yapıyor.

Muhalefet de amacın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bir kez daha aday yapmak olduğunu belirtiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş da Hacettepe Üniversitesi'nin Akdemik Yıl Açılış töreninde dönüp dolaşıp konuyu Anayasa'ya getirdi.

DÖNDÜ DOLAŞTI ANAYASA'YA KONUYU GETİRDİ

İlk olarak Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki siyasi ve askeri krizlerden bahseden Kurtulmuş, en sonunda konuşmasını Anayasa'ya getirdi.

Kurtulmuş, yeni Anayasa'nın yanı sıra Meclis iç tüzüğü, siyasi partiler yasası ve seçim yasasını da değiştireceklerini söyledi.

Daha önce Anayasa'nın ilk dört maddesini alıp ardından ağız değiştirip Kurtulmuş, bu sefere Anayasa'nın ilk dört maddesien dokunulmayacağını söyledi. Kurtulmuş, şunları sarf etti:

  • "85 milyon Türkiye'nin yurttaşları olarak, Türk milletinin fertleri olarak, beraberlik içerisinde bu süreci inşallah daha ilerilere götüreceğiz. Bunun için Türkiye'de gerekli adımları atacağız. Türkiye'deki siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştireceğiz. Başta yeni bir anayasa olmak üzere, ilk dört maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah demokratik bir meseleyle, demokratik bir süreçte halledeceğiz ve herkesin eşit, adil yurttaşlar olarak kendisini bu ülkeye ait hissettiği bir Türkiye'yi, bir ortamı, bir birlik beraberlik ortamını, kardeşlik ortamını tesis edeceğiz.
  • Ayrıca sadece anayasa değil, bir ülkenin demokratik olarak yönetilmesini sağlayan dört temel hukuk metni olan; anayasa, meclis iç tüzüğü, siyasi partiler yasası ve seçim sistemini de, seçim yasasını da daha demokratik hale getirerek Türkiye'nin bu süreçlerde ayaklarının daha sağlam yere basmasını temin edeceğiz.
  • Bu iki kelime, güven ve istikrar, bölgemizin en çok ihtiyaç duyduğu iki temel kelimedir. Ve Allah'a şükrederek ifade etmek isterim ki, bu kadar çok türbülansın yaşandığı bu coğrafyada güven ve istikrar içerisinde kalabilen tek ülke ülkemizdir, Türkiye'dir. Zaten dikkat ederseniz, terör örgütleri marifetiyle ya da birtakım fitne odaklarının marifetiyle yapmak istedikleri şey, Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak, Türkiye'yi de güvensizlik ortamını arttırmaktır"

AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte, Anayasa'nın üçüncü ve değişmez maddesini hedef almıştı. Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" ifadelerini doğru bulmayıp şunları söylemişti:

"Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir"

Kurtulmuş'a CHP'den ilk dört maddeye uzatanın "Elini kırarız" yanıtı gelmiş ve yurttaşlar da yoğun tepki göstermişti. Kurtulmuş, sözlerinden çark edip şunları sarf etmişti:

"Daha önce de ifade ettim. İlk 4 madde ile ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir. İlk 4 madde hakkında tartışma başlatılması sürece zarar verir. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki üçüncü madde ile ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi yanlış bir algının oluşturulması ise en hafif ifade ile algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil. Konuşmamın hiçbir yerinde üçüncü madde diye bir şey geçmemiştir.

Geçtiğimiz yasama yılında bütün siyasi partilerle temaslar gerçekleşti. Hiç bir siyasi parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı. Bizim zihnimizden geçen çok büyük bir ortaklıkla parlamentoda 400'ün çok üstünde bir oyla anayasa kabul edilsin. Bunun için çalışmaları sürdürüyoruz."

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi