Paketli gıdaların ambalajlarında yer alan son kullanım tarihlerinin, o yiyeceklerin bozulduğu gün olduğu sıklıkla düşünülür. Ancak bazı gıdalar, bu tarihten sonra da güvenle tüketilebilir.
Hürriyet'te yer alan bilgilere göre; İşte, son kullanma tarihlerini geçtikten sonra bile tazeliğini koruyan yiyecekler.
1- Çiğ et ve tavuk
Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla saklanamazken, dondurulduklarında uzun süre dayanabilirler. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün tavuk veya hindi ise yaklaşık 1 yıl boyunca güvenle saklanabilir. Soğukta bakterilerin ürememesi, bu gıdaların raf ömrünü uzatır; fakat uzun süre dondurulmuş etin lezzet kaybı yaşanabilir.
2- Çiğ balık
Tıpkı et gibi balık da dondurulmuş halde 6 ila 9 ay dayanabilir. Füme balıklar ise 3 ila 6 ay arasında saklanabilir. Konserve ton balığı, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonra 2 ila 5 yıl boyunca tazeliğini koruyabilir.
3- Kahvaltı gevrekleri
Paketleri açılmadığı sürece kahvaltılık gevrekler, son tüketim tarihinden sonraki 6 ila 8 ay boyunca güvenle tüketilebilir. Açıldıktan sonra ise 4 ila 6 ay taze kalır.
4- Yeşillikler
Ispanak ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, taze olarak tüketilmelidir. Eğer yumuşamaya başladıysa, 5 ila 10 dakika buzlu suda bekletmek bu sebzelerin tazeliğini geri kazanmasına yardımcı olabilir.
5- Kuru Makarna
Açılmamış kuru makarnalar, son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl boyunca güvenle yenebilir. Taze makarna ise son tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketilmelidir; dondurulursa 6 ila 8 ay saklanabilir.
6- Dondurulmuş sebzeler ve meyveler
Dondurulmuş sebze ve meyveler, ambalajları açılmadığı takdirde, son tarihten itibaren 8 ila 10 ay daha tüketilebilir.
7- Turşular
Buzdolabında, hava almayan kaplarda saklanan turşular, 2 yıl kadar dayanabilir. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacaklarını unutmamak gerekir.
8- Yoğurt ve peynir
Kapakları açılmadığı takdirde yoğurt, son tüketim tarihinden sonraki 1-2 hafta boyunca tüketilebilir. Sert peynirler de benzer şekilde dayanıklıdır. Peynirin bozulup bozulmadığını anlamak için görüntüsüne ve kokusuna dikkat etmek yeterlidir.
9- Süt ve bitkisel sütler
Süt, son kullanım tarihinden sonra 5-6 gün boyunca tüketilebilirken, bitkisel sütler açılmadıkları takdirde 1 ay kadar dayanabilir.
10- Konserve Gıdalar
Birçok konserve ürün, son tüketim tarihinden sonra da dayanabilir. Ancak asitli yiyeceklerin (domates, ananas gibi) bu kuralın dışında olduğunu hatırlamakta fayda var.
11- Fıstık ezmesi ve soslar
Kapağı açılmadığı takdirde fıstık ezmesi, son tüketim tarihinden sonraki 1 yıl içinde güvenle yenebilir. Ketçap ve hardal gibi soslar da benzer bir şekilde uzun süre dayanabilir.
12- Bal ve çikolata
Bal, nemle temas etmediği sürece bozulmayan bir gıda maddesidir. Çikolata ise tadı bozulmadığı sürece güvenle tüketilebilir.
13- Ekmek ve bisküvi
Bayatlamış ekmek, üzerinde küf yoksa tüketilebilir. Bisküvi ise ambalajı açılmadığı takdirde birkaç hafta daha dayanabilir.
14- Vanilya özütü ve kahve
Saf vanilya özütü de uzun süre bozulmayan gıdalar arasında yer alır. Hızlı kahve paketleri, serin ve kuru bir ortamda saklandığında uzun süre tazeliğini koruyabilir.
15- Yumurta ve Şeker
Yumurtalar, satın alındıktan sonraki 3 ila 5 hafta içinde tüketilmelidir. Şeker ise yıllarca bozulmadan saklanabilir.
16- Mısır Nişastası ve Chia Tohumu
Mısır nişastası, cam kavanozda serin bir yerde saklandığında uzun süre dayanabilir. Chia tohumu da hava almayan bir kapta muhafaza edildiğinde lezzetini bir yıl boyunca korur.