1 Kasım 2017'den beri tutuklu olan Osman Kavala hakkında verilen AİHM kararının uygulanmaması tepkileri de beraberinde getirmeye devam ediyor. Yılda sadece bir ya da iki kez dosya kabul eden AİHM Büyük Dairesi bugün saat 09.15'te Osman Kavala için toplandı.
DURUŞMADAN SONRA MÜZAKERE
Bugünkü duruşmadan sonra müzakerelerin başlaması bekleniyor. Dolayısı ile duruşma sonrasında hemen karar açıklaması öngörülmüyor.
"BÜYÜK DAİRE KARAR VERDİĞİNDE İTİRAZ MÜMKÜN DEĞİL"
Osman Kavala’nın dosyası 18 Aralık tarihinde Büyük Daire’ye devredildiğinde Halk TV'ye gelişmeleri değerlendiren, Hukukçu Kerem Altınparmak kararı olağanüstü diye önemli diyerek duyurmuş, ayrıca büyük dairenin verdiği karara itiraz edilmesinin mümkün olmadığını vurgulamıştı.
CHP’Lİ VEKİLLER STRAZBURG’DA OSMAN KAVALA DAVASINI TAKİP ETTİ
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Osman Kavala davasının Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire duruşmasını yerinde takip etti. 3 bin 64 gündür süren tutukluluğu büyük bir hukuksuzluk olarak niteleyerek Bankoğlu, “AYM kararlarını bile uygulamayan bir iktidarın ‘iç hukuk’ savunması samimiyetten uzaktır” dedi." dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi adına, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile birlikte Strazburg’da bulunan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Osman Kavala davasının duruşması sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa hukuk tarihinde bir ilk olan "ihlal prosedürü" kapsamındaki duruşmayı izleyen Bankoğlu, Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti kimliğinin ciddi bir sınav verdiğini vurguladı.
DURUŞMADA “CAN ATALAY VE TAYFUN KAHRAMAN” ÇIKIŞI
Duruşmada hükümet kanadının, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) henüz kararını vermediğini iddia ederek “iç hukuk yolları tükenmedi” savunması yaptığını belirten Bankoğlu, bu iddiaya verilen yanıtın önemini vurguladı:
“Hükümet yetkilileri mahkemede ‘iç hukuk yollarını bekleyin’ diyor ancak hem Osman Kavala’nın avukatları hem de Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri bu iddiayı kürsüden çürüttü. Can Atalay ve Tayfun Kahraman kararlarını hatırlattılar. Hükümet bir yandan ‘AYM karar versin’ diyor, öte yandan verilmiş kararları hiçe sayıyor. Bu, Türkiye’de yargı mekanizmasının artık etkin bir yol olmaktan çıktığının en açık kanıtıdır.”
DURUŞMADA NELER YAŞANDI?
Duruşmanın içeriğine dair teknik bilgiler paylaşan Bankoğlu, Mahkeme’nin bugün sadece bir tutukluluğu değil, geniş bir hak ihlali yelpazesini incelediğini belirtti:
Mahkeme; 3. (işkence yasağı), 5. (özgürlük ve güvenlik hakkı), 6. (adil yargılanma), 10. (ifade özgürlüğü) ve özellikle 18. (hakların siyasi amaçla kısıtlanması) maddeler dahil olmak üzere birçok ihlal iddiasını mercek altına aldı. Hükümet kanadı savunmasında "Gezi olaylarını" anlatarak, AYM’nin henüz karar vermediğini ve "iç hukuk yollarının tükenmediğini" iddia etti. Duruşmada Kavala’nın avukatları ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri de beyanlarda bulundu.
BU HUKUK UTANCINA SON VERİLSİN!
Sürecin devamına ilişkin teknik detayları aktaran Bankoğlu şunları söyledi:
"Duruşmadan sonra heyet müzakereye çekiliyor. Önce bir ön oylama yapılacak, buna göre karar yazılacak. Karar yazıldıktan sonra Büyük Daire’ye tekrar gelecek ve resmi oylama süreci tamamlanacaktır. Karar ileri bir tarihte yazılı olarak ilan edilecektir. Yargıyı siyasi bir sopa olarak kullanma anlayışından derhal uzaklaşılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, kendi Anayasasına ve imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere sadık kalmalıdır. Osman Kavala hakkındaki kesinleşmiş ihlal kararları derhal uygulanmalı ve bu hukuk utancına son verilmelidir. Biz adaletin tecelli etmesi için bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Adalet, hemen şimdi!"