Kılçık deyip geçmeyin: İlk 24 saat kritik

Kılçık deyip geçmeyin: İlk 24 saat kritik
Bir kılçığın yemek borusunu delip enfeksiyon kaynaklı ölüme neden olması yüz binde bir görülecek bir durum. Ancak dikkatli ve tetikte olmakta fayda var. Boğazınıza kılçık kaçtığında önemseyin ve devam eden ağrı olduğunda 24 saat içerisinde hekime başvurun.

CHP’li Haluk Pekşen’in balık kılçığı kaynaklı hayatını kaybetmesi yemek borusu yaralanmalarını gündeme getirdi. Pekşen, balık kılçığının yemek borusunu delip gelişen enfeksiyonun kalbe ulaşarak kana karışması sonucu yaşamını yitirdi. Peki bir kılçık nasıl oluyor da ölüme sebebiyet veriyor?

“Ben böyle bir ölüme ilk defa şahit oldum. Kalp zarından iltihabın kalbe ulaşması çok talihsiz bir olay. Belki yüz binde bir olabilecek bir durum” diyen Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, sadece kılçık değil, çivi, toka, iğne gibi batıcı ve delici metaryellerin bu tarz sorunlara yol açabildiğini de belirtti.

'Sızıntı, kalbin etrafının ihtihaplanmasına yol açar'

Yazıcıoğlu, “Yemek borusu kalbin arkasına komşu bir yapıdır. Buradaki delinme gibi bütün tabakayı geçecek şekilde bir yaralanma; yemek borusundan çevre dokulara sızıntıya ve bunun sonrasında iltihaba yol açabilir. Öyle bir batmalı ki tüm yemek borusunu delmesi gerekiyor. Küçük bir çizik buna yol açmaz. Aslında kılçık yutmak sık karşılaşılan bir durum olsa da delmesi nadirdir. Ama tam saplanır ve tüm tabakayı geçip burada kaldığı süre de uzarsa; sızıntı, mediastinite (kalbin etrafının -göğüs kafesi içerisindeki damarların, nefes borusunun- iltihaplanmasına) yol açabilir. Madiastinit tehlikeli bir hastalıktır. Gözden kaçarsa bir haftada, 15 günde de ortaya çıkabilir ve bu da ölümcül sonuçlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

24 saatte geçmeyen ağrı ‘Sorun var’ demektir

Yemek borusunda yaralanma olup olmadığına emin olunması gerektiğinin altını çizen Yazıcıoğlu, bunun hastanede yapılacak kontrolle anlaşılabileceğini söyledi. Kılçık yutulduğu durumlarda devam eden ağrının söz konusu olduğunu belirten Yazıcıoğlu, "24 saat içerisinde ağrı hiç geçmezse o zaman mutlaka hekime gidilmeli. Geçmeyen ağrı bir sorun anlamına gelir. Endoskopiden korkanlar için baryum grafisinde de yaralanma görülebilir. Ancak en etkili yöntem tabii ki endoskopidir. Büyük bir delinme varsa operasyonluk durumlar da olabiliyor” dedi.