İçtiğiniz ilaç greyfurtla zehire dönüşmesin!
Greyfurt; içeriğindeki C vitamini, potasyum ve lif gibi besin öğeleri sayesinde dengeli bir beslenmenin parçası olarak kabul edilmektedir. Ancak greyfurt suyu ve greyfurt, bazı ilaçların çalışma şeklini etkileyebilmektedir. Bu duruma gıda -ilaç etkileşimi adı verilmektedir. İlaçların yararlılığını en iyi şekilde görebilmek için tüketilen gıdaların gıda-ilaç etkileşimine sebep olmamasına dikkat etmek gerekir.
Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor.
Greyfurtla ilaçların sisteme karışması arasındaki ilişkiyi araştıran uzmanlar, bu meyveyle birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısının arttığını belirtiyor.
Yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor.
Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor. Bu da ilacın vücudun kaldıramayacağı kadar büyük kısmının sindirim sisteminden çıkması anlamına geliyor.
İlaçlar, vücutta aktivite göstermesi için enzimler tarafından parçalanmakta veya ince bağırsakta bulunan hücrelerdeki taşıyıcılar yardımıyla emilmektedir. Yani vücutta bulunan enzimler ve bağırsakta bulunan taşıyıcılar sayesinde ilaç vücut tarafından kullanılabilir hale gelmektedir. Greyfurt, bu enzimler ve taşıyıcılarla ilgili sorunlara neden olarak vücutta çok fazla veya olması gerekenden daha az ilaca neden olmaktadır. Her iki durumda ilacı kullanan kişi için sağlığını tehdit edecek bir durumla karşılaşmış olmaktadır.
İlk duruma bakıldığında kolesterolü düşürmek için alınan bazı ilaçlar, enzimler sayesinde vücut tarafından kullanılabilmektedir. Greyfurt bu enzimler ile etkileşime girerek, onları etkisiz hale getirmektedir. Enzim olmadığı için parçalanamayan ilacın miktarı artmaktadır. Bu da ilacın yan etkilerinin hissedilmesine sebep olmaktadır.
İkinci durum olan incebağırsakta bulunan taşıyıcılar sayesinde vücut tarafından kullanılabilir hale getirildiği ilaçlarda ise, greyfurt taşıyıcılar ile etkileşime girerek ilacın alınmasını engellemektedir. Bu durumda ilaç vücuda hiç alınmamış gibi olduğundan kişinin sağlığı tehlikeye girmektedir.
Kullandığınız ilaç ile etkileşime giren bir gıdanın olup olmadığını doktorunuza, eczacınıza veya diğer sağlık kurumlarına danışarak bilgi alabilirsiniz. Reçeteli ilaçlarda ise prospektüsü okuyabilirsiniz.
• Greyfurt; içeriğindeki C vitamini, potasyum ve lif gibi besin öğeleriyle sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır.
• Greyfurt suyu ve greyfurt, gıda - ilaç etkileşimi adı verilen olaya sebep olarak bazı ilaçların çalışma şeklini etkiler.
• Greyfurt, ilaçların etkinliğini gösterebilmesini sağlayan vücut enzimleri ve taşıyıcılarıyla ilgili sorunlara neden olur.
• Greyfurt ile etkileşime giren ilaç, göstermesi gereken etkiyi gösteremez veya aşırı doz ilaç alınmış gibi yan etkilerinin hissedilmesine neden olur.
Kaynak: gidabilgi.com/