Hastalıklar kol geziyor, bağışıklığı destekleyen mucizevi sekiz gıdayı mutfağınızdan eksik etmeyin

Hastalıklar kol geziyor, bağışıklığı destekleyen mucizevi sekiz gıdayı mutfağınızdan eksik etmeyin
Bağışıklık için en iyi besinler hangileri, bağışıklık güçlendirici beslenme nasıl olur, hangi gıdalar bağışıklığı arttırır?

Vücudun zararlı organizmalara karşı kendini koruması için bağışıklık sisteminin düzgün çalışması gerekir. Bağışıklık sistemi; kalp-damar sistemi, kas-iskelet sistemi ve mide-bağırsak sisteminde olduğu gibi, dış faktörler ve çeşitli hastalıklardan kolayca etkilenebilir ve zaman zaman zayıflayabilir. Dolayısıyla, günlük hayatta atılacak adımlarla bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi kritik önem taşır.
Bağışıklık sistemi; doğal ve kazanılmış bağışıklık olarak iki gruba ayrılır. Doğal bağışıklık, vücuda çevreden gelen zararlı organizmalar ve yabancı maddelerin henüz vücutla ilk temas ettiği noktalarda görülen genel savunma yanıtını kapsar. Bu anlamda, vücudumuzda dış faktörlere en çok maruz kalan dokulardan olan deri katmanları, gözyaşı salgısı, midenin asitli içeriği, tükürük salgısı ve burun boşluğunda yer alan kıl follikülleri; doğal bağışıklığı oluşturan unsurlar arasında yer alır.
Kazanılmış bağışıklık ise vücudun dış faktörlere birden fazla kez maruz kalması sonucu belirli yabancı organizmalara karşı öğrenilmiş ve güçlü bağışıklık yanıtının gösterilmesini ifade eder. Bu anlamda, kan ve dokularda bulunan B ve T lenfositlerle birlikte, antikor özelliği gösteren proteinler, belirli yabancı maddeler ve organizmalara karşı özelleşerek bu maddelerin oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik olarak güçlü bir yanıtın açığa çıkmasını sağlar. Kazanılmış bağışıklık özellikle aşılanma sonucu gelişen bağışıklık ve çocukluk çağında geçirilen suçiçeği ve kızamık gibi kalıcı bağışıklık sağlayan hastalıklarla ilişkili bir durumdur.
Bu iki bağışıklık türünün yanı sıra, vücutta bulunan ve bağışıklık yanıtında çeşitli görevler üstlenen lenf damarlarının oluşturduğu lenfatik sistem, lenf düğümleri, kemik iliği, karaciğer, dalak ve timüs bezi gibi organlar da bağışıklık sisteminin önemli birer parçasıdır.

Zayıflaması nelere yol açar?

Bağışıklık sistemi temelde vücut bütünlüğü, fizyolojisi ve sağlığını tehdit edebilecek her türlü yabancı madde ve organizmaya karşı vücudu korumaktan sorumludur. Bu anlamda; virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitlere karşı iltihabi reaksiyon göstermek ve vücut için tehdit olarak algılanan durumları ortadan kaldırmak bağışıklık sisteminin görevleri arasında yer alır. Aynı zamanda, çeşitli nedenlere bağlı olarak kontrolsüz bölünerek tümör kitleleri oluşturabilen kanser hücrelerinin yok edilmesinden de bağışıklık sistemi sorumludur.
Dolayısıyla, bağışıklık sisteminin herhangi bir nedenle baskılandığı durumlarda, vücutta çeşitli enfeksiyon hastalıkları görülebileceği gibi, farklı dokularda kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu kötü huylu kitlelerin yaygınlaşması da söz konusu olabilir.

Vitaminleri önemseyin

Her birey, gün içerisinde pek çok kez vücut için zararlı veya yabancı organizmalarla karşılaşır. Örneğin, solunum veya beslenme yoluyla milyonlarca patojen vücut içerisine girer. Bu gibi durumlarda görev alan bağışıklık sistemi zararlı etkenleri tespit edip ortadan kaldırdığından, bu patojenlere bağlı olarak herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkmaz. Ancak, immün yetmezliğin (bağışık sistemi yetmezliği) görüldüğü durumlarda, sağlıklı kişilerde hastalığa neden olmayacak çeşitli organizmalar hayatı tehdit edebilen bazı hastalıklara yol açabilir.
Özellikle bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için gerekli olan folik asit, B12 vitamini ve C vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından zengin gıdaların beslenme düzenine dahil edilmesi gerekir. Aynı zamanda, beslenme yoluyla günlük gereken karbonhidrat, protein ve yağ miktarının karşılanması da kritik öneme sahip bir konudur.

Bağışıklığı desteklemek için anti-inflamatuvar ve besin açısından yoğun bir beslenme seçmeliyiz. Pazı, kıvırcık lahana (kale), ıspanak gibi yeşil yapraklılar, salatalık, kereviz, brokoli gibi sebzeler, zerdeçal, zencefil, kekik, fesleğen, nane gibi taze baharat, limon ve orman meyveleri gibi düşük glisemik indeksli meyveler, avokado, hindistan cevizi yağı, sızma zeytinyağı, merada otlayan hayvanın sütünden tereyağı, sade yağ gibi sağlıklı yağlar, serbest dolaşan yumurta, merada otlayan hayvan eti, açık deniz balığı gibi “temiz” protein, kefir gibi fermente gıdalar ve yararları gösterilmiş mantarlar gibi yiyecekler bağışıklığı destekleyen besinlerdir.

BAĞIŞIKLIK SAĞLIĞI İÇİN EN İYİ 8 GIDA:

  • Elma sirkesi
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Zeytinyağı
  • Soğan
  • Mantar
  • Kemik suyu
  • Limon ve misket

Etiketler :