Biontech aşılarının tarihi geçti mi?
Gazeteci Fatih Altaylı, "Bugünkü yazımı tüm bu sorulara karşılık bulabildiğim yanıtları vermek için yazıyorum. Yazıyı bugün acilen yazmamın nedeni 'Aşıların tarihi geçti mi?' sorusu. Çok açık söyleyeyim. Türkiye’nin elindeki Biontech’in mRNA aşısı Comirnaty aşılarının büyük bölümünün son kullanım süresi Temmuz ayı itibarıyla dolmuş vaziyette" ifadesini kullandı.
Altaylı yazısında, "Aşı olmaya giderseniz, son kullanım tarihini kontrol ettiğinizde büyük ihtimalle 22 Temmuz günü son kullanım süresinin dolduğunu görebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarına bu aşıların bir süre daha uygulanabileceğini bildirdi. Kullanılabilir mi? Genel bir kabul olarak, pek çok ilacın ve aşının tedbiren erken bir zamana yazılmış son kullanma tarihlerinden sonra da kullanılabildiği biliniyor. Bazı özel ilaçlar hariç pek çok ilaç son kullanma tarihinden sonra da etkisini uzunca bir süre gösterebiliyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın eldeki ilaçları bir süre daha kullanma isteği kabul edilebilir gibi görünmekle beraber aslında üretici Pfizer/Biontech’in bununla ilgili bir açıklama yapması gerekiyor. Aşılar işe yarıyor mu sorusunun yanıtını ise tüm dünya merak ediyor" ifadelerini kullandı.
'FDA ve CDC tarafından 1 yıl daha uzatıldı'
Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, sosyal medya hesabından Altaylı'ya yanıt olarak, "Biontech aşılarının son kullanım tarihi, üretim tarihinden bir yıl sonraya uzatıldı (ABD’de FDA ve CDC tarafından). Yani bu Orijinal kullanım süresine göre 6 ay daha uzun sanıyorum. Aşılar -60 C soğukta saklandığı sürece büyük ihtimalle daha da uzun etkinliğini kaybetmeyecektir" dedi.
Turkovac Türkiye'de bile tercih edilmiyor
Koronada bir ayda 40 katlık artış: Aşı randevuları açıldı