Antibiyotikler nasıl kullanılır? Dikkat zehire dönüşmesin...
“Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.
Antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekir, aksi takdirde çok ciddi zararlar verebilir.
Covid-19 enfeksiyonunun devam ettiği bugünlerde, bir yandan da her sonbaharda olduğu gibi yine mevsimsel grip ve nezle gibi viral hastalıklar da kapıyı çalmaya başladı! Virüslerin neden olduğu hastalıkların en önemli özelliklerinin başında bulaşıcılığının çok fazla olması gelirken, tedavide bilinen bir ilacının olmaması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Zira bu noktada pek çok kişi antibiyotiğe sarılarak fayda yerine daha fazla zarar görebiliyor. İnsanlık tarihinin önemli dönüm noktalarından biri; antibiyotiklerin bulunması ve böylece pek çok insanın hayatının kurtarılabilmesidir. Ancak enfeksiyonun nedeninin viral ya da bakteriyel kökenli olup olmadığının ayrımı için klinik ve laboratuvar testlerine ihtiyaç vardır. Antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekir, aksi takdirde çok ciddi zararlar verebilir.
1940 ile 1970 yılları arasında antibiyotik buluşunun altın çağıyla milyonlarca insanın bakterilerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle ölümü engellenmiştir. İnsan ömrünün bu sayede uzayarak bugünkü modern insanın yaşam süresine erişilmiş hatta birçok hastalığın görülme oranı öylesine düşmüştür ki, mikrobun ortadan kalktığına inanılmıştır. Fakat bir süre sonra acı tablo ortaya çıkmış, bakterilerin öyle kolay yenilecek rakipler olmadığı anlaşılmıştır. Silahları ise ilaçlara karşı oluşturdukları dirençtir. Bakteri türlerinin, dünya üzerinde insan türünden milyonlarca yıl önce ortaya çıkmış olduğu düşünülürse, bizlere karşı oldukça güçlü silahlarının olması çok da şaşırtıcı değil.
Antibiyotiklerin sık kullanımı onları zehire dönüştürüyor
Antibiyotiklerin yararlı oldukları kadar zararlı da olabillmektedir. Antibiyotiklerin sıklıkla tüketilmesi onları birer zehire dönütürebilmektedir. Birçok antibiyotiğin, antimikrobiyal yani mikroba karşı etkinliği varken, aynı zamanda iyi birer antikanserojen (kanser karşıtı molekül), baş ağrısı giderici bir ağrı kesici, kalp hastalığına karşı kullanılabilecek bir hipokolesterolemik (kolesterol karşıtı molekül) ilaç olabilme potansiyeli vardır. Bu durum bizlere, kullandığımız bu antibiyotiklerin aynı zamanda kalp sağlığımızı, sinir sistemimizi ve bunlara benzer birçok vücut mekanizmamızı bozabilecek ilaçlar olabileceklerini kanıtlar. Tabii hiç kimse bir ilacı sağlığı bozulsun diye kullanmaz, ama antibiyotiklerin sanki zararsız ilaçlarmış gibi sıklıkla tüketiliyor olması, onları ilaçtan daha çok birer zehire dönüştürmektedir.
Kanser yapıcı etkileri bile var
Fazla antibiyotik kullanımının vücudu tahminimizden çok daha fazla yoruyor.
“En basitinden zavallı karaciğeriniz ve böbrekleriniz bu ilaçları yok edebilmek için oldukça fazla yorulmaktadır. Hatta daha da ilerisi, bazı bilimsel çalışmalar fazla miktarda kullanılan antibiyotiklerin kanser yapıcı etkilerinin bile olduğunu göstermektedir. Bu durumda niçin kendimizi daha da önemlisi çocuklarımızı, her basit boğaz ağrısında antibiyotik kullanarak, çoğunlukla herhangi bir tedaviye gerek olmamasına karşın böyle bir tehlikeye atalım? Evet, birçok kez bu gibi hastalıklarda tedavi gerekmez, nedeni şudur; bizler her kış grip ve benzeri rahatsızlıklar geçiririz, bunların çok büyük kısmı virüslerle oluşan hastalıklardır ve virüsler antibiyotikler ile ölmez. Kullanmanız sadece vücudunuza aldığınız fazladan kimyasala yol açar ve size yarar değil zarar verir, hiç durup dururken sadece iyi geldiğini düşündüğünüz için, yararı olmasa da kurşun, cıva, bakır kullanıyor musunuz?”
Antibiyotikler kimyasal moleküllerdir ve dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca gerekse dahi, fazla antibiyotik kullanımı, sanıldığının aksine bakterileri tamamen yok etmez. Her bakteri topluluğunun içerisinde, ne kadar yüksek miktarda kullanırsanız kullanın, o doza dirençli bakteriler vardır, aynı bizlerin arasında uçakları ağızları ile çekebilen insanların olduğu gibi. İşte bu kalan bakterilerin çoğalması ile dirençli bakteriler ortaya çıkar. Bir dahaki salgında bu bakteri yayılıyorsa maalesef insanların ölümüne yol açacaktır. İşte bu sebeplerden dolayı antibiyotik kullanımında son derece dikkatli olmalıdır. Doktorunuza antibiyotik yazması için baskı yapmak yerine, gerekmediği zamanlarda yazmaması hususunda baskı yapmanız gerekir. Bilinçli insan olmak, bilinçli hasta, bilinçli anne, bilinçli hasta yakını olmayı da gerektirir. Peki ya hiç antibiyotik kullanmayacak mıyız? Tabii hayır, kullanacağız. Ancak ve ancak doktorumuz gerekli gördüğü durumlarda” ...
Hayvancılıkta kullanımı da önemli bir tehdit
Hayvancılıkta antibiyotik kullanımına da dikkat edilmelidir. Özellikle kümes hayvancılığında kullanılmaktadır. Hayvan üreticilerinin de fazla ve gereksiz antibiyotik kullanması oldukça tehlikelidir. Dirençli türlerin ortaya çıkması ve yayılmasında hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin rolü büyüktür. Burada da veteriner hekimlere iş düşmektedir. Fazla ve gereksiz antibiyotik kullanımını engellemeli, üreticileri bilinçlendirmelidirler.
Direnç geliştiriyor
Antibiyotiğin aşırı ve yanlış kullanımı sonucu pek çok bakteri direnç geliştirmiştir. Yani antibiyotik işe yaramaz hale gelir. Bu durum enfeksiyonların tedavi edilememesine neden olur. Antibiyotikler gerekli olduğu zaman kullanılmalı ve önerilen tedavi zamanından önce kesilmemelidir.
Sindirim sistemini bozuyor
Bilinçsiz antibiyotik kullanımı; bulantı, kusma, şişkinlik ve karın ağrıları başta olmak üzere sindirim sisteminin dengesini bozarken, ishale yol açabilir. Ayrıca ağızda yara, diş renginde değişmeye neden olabilir.
Bağışıklık sistemine zarar veriyor
Bağırsak mukozamızdaki yararlı mikropları öldürerek mukozal bağışıklığı bozabilmekte ve yeni enfeksiyonların gelişmesine neden olabilmektedir. Alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında artışa yol açabilir. Derideki kaşıntı ve döküntülerden başka öksürük nefes darlığı gibi ileri alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Metabolik sorunlara ve obeziteye yol açabiliyor
Özellikle çocukluk çağında yanlış kullanılan antibiyotikler bağırsak floramızı bozarak emilim sorunları yaratmakta ve diyabet hastalığı zemini oluşturup obeziteye neden olmaktadır.
Karaciğer ve böbrek yetmezliğine zemin hazırlıyor
Antibiyotikler vücuttan karaciğer ya da böbrek yolu ile atılır. Pek çok ilaç karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozmakta ve yetmezliğe neden olabilmektedir. Covid-19 enfeksiyonu ile mücadele ettiğimiz bugünlerde, bir yandan da sonbaharın kendine özgü hastalıkları ile karşı karşıya kaldığımızda hemen antibiyotiğe sarılmak fayda yerine zarar verecektir. Virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler etkili değildir. Antibiyotikler bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ancak kesinlikle hekimin gerekli gördüğü durumlarda kullanılmalıdır.