TOBB isyan etmiş! Erdoğan’a şikayet etmiş olmasın?

Ekonomide her şey süper, her şey harika olduğu için bugüne kadar iktidarın politikalarına karşı en ufak bir itirazını duymadığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, nihayet isyan etmiş. Haber sitelerinde “İsyan” kelimesi kullanıldığı için ben de isyan dedim. Sözcü’deki haberin başlığı şöyleydi mesela: “İş dünyasından kredi isyanı”. Bizim site de “TOBB'dan sonra İSO da isyan etti: Zincirleme reaksiyon uyarısı” demiş. Bayram değil, seyran değil iş dünyası neden isyan etti acaba?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir süre önce koltuğunda ilk 20 yılı tamamladı, ikinci yirmi yıla merhaba dedi. Bu başarıyı odalar ve borsalardan aldığı güçlü desteğe borçlu. Ekonomideki yanlışlar konusunda çıt çıkarmamasına, enflasyonla ve diğer sorunlarla ilgili tek bir eleştiri, tek bir itiraz dile getirmemesine borçlu olduğunu mu düşünmüştünüz yoksa? Hiç de bile değil.

Düşündüğünüzün aksine Hisarcıklıoğlu faal bir başkan. Gün geçmiyor ki, Türkiye’nin önemli sorunları konusunda bir açıklama yapmasın. Başkan’ın son dönemde yaptığı açıklamalardan bir demet: “Vali ve vekillerin aldığı maaş, maaş değil”, “Yüzde 7 büyüme memnuniyet verici”, “Türk lirasına güveni tesis eden adımları destekliyoruz”, “Sanayide çalıştıracak eleman bulamıyoruz”.

Evet, Hisarcıklıoğlu dün yine isyan etmiş. “Yine neye isyan etti acaba?” diye haberleri okuyunca bankalara isyan ettiğini anladım. Ekonomi yönetimine isyan edecek değildi ya.

TOBB Başkanı, bankaların kredi faizini yüzde 40-50’ye çıkarmasına çok kızmış, indirim istiyor. Bankalara ben de bu konuda çok kırgınım. Enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 80’e, bağımsız iktisatçılara göre yüzde 180’e dayandığı bir ortamda yüzde 40-50 faiz istiyorlar, olacak iş mi bu? Oysa Cumhurbaşkanımız ne demişti: “Faiz neden, enflasyon sonuçtur.” Enflasyonu kimin yükselttiğini gördünüz mü şimdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşük faiz talebine rağmen bankaların kredi faizini yükseltmesi gerçekten de biraz garip. Bankalar kendi kafalarına göre iş yapıyor olamaz, serbest piyasa ekonomisi mi burası?

Biraz araştırınca enflasyonla mücadele için politika faizini artıramayan ekonomi yönetiminin bankalar eliyle örtülü artırıma gittiğini öğrendim. Enflasyonun daha da patlayıp yüzde 100’ü de aşmasından korkmuşlar. Bunu engellemek için kredileri biraz kısma kararı almışlar. Kamu bankaları artık kredi vermiyor. Özel bankalar da kredi faizlerini yükseltmiş.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu işte buna isyan ediyor.

İktidar partisi 2017 Başkalık Referandumu’na ve 2018 seçimlerine kredilerin gemi azıya aldığı bir ortamda gitmişti. Referandumun kıl payı kazanılmasında Kredi Garanti Fonu’nun desteğiyle o yıl açılan dev kredi paketinin büyük etkisi olduğu sır değil. Bu politikayla AKP bir seçim daha kazanır mı bilmiyorum ama iş dünyasının şikayetleri kulağına giderse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok kızacağını biliyorum.

TOBB’un istediği gibi kredi faizleri indirilir, kamu bankaları da gaza basarsa enflasyon yüzde 100’ü de geçer. Film de orada kopar.

TOBB Başkanı ve iş dünyası işte bunu istiyor. “İsyan” buymuş. Ekonomi politikalarındaki hataları cesur bir şekilde ortaya koyan iş dünyasının yürekli temsilcilerine şükranlarımı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi