Sosyal konut projesi: Basra harap olduktan sonra!

İktidar bunu testi kırılmadan önce düşünecekti. Merkez Bankası’na göre son bir yılda konut fiyatları Türkiye genelinde yüzde 160, İstanbul’da yüzde 185 arttı. BETAM’ın raporuna göre ise Türkiye genelinde konut fiyat artış oranı yüzde 200, İstanbul’da yüzde 239!

Testi çoktan kırıldı. İstanbul’un merkezinden akşam trafiğinde arabayla iki, otobüsle üç saatte gidilebilen bölgelere inşa edilecek sosyal konutların barınma krizini çözeceğine ancak hayattan kopuk, dünyaya saraydan, yalıdan, devlet lojmanlarından bakanlar inanır. Sosyal konut projesi emeklilik için iyi bir yatırım fırsatı, hepsi o kadar. Dar gelirliler o güne dek kira vermeye devam edecek.

Sosyal konutu yıllar önce, İstanbul’un merkezindeki Hazine arazilerini milyon dolarlık lüks konut yapmaları için inşaat şirketlerine peşkeş çekmeden önce düşüneceklerdi. Devletin başka işi yokmuş gibi İstanbul’daki “kupon arazileri” şahsen takip edip, kendisine sormadan müteahhide verdi diye TOKİ yöneticilerini azarlarken düşüneceklerdi. Beyoğlu’nda yaşayan yoksulları kovalayıp evlerini zengin Araplar’ın oturacağı lüks konutlar yapsın diye Çalık Holding’e verirken düşüneceklerdi. İstanbul’un küresel bir finans merkezi olamayacağını bile bile Ataşehir’deki milyar dolarlık arazilere “İstanbul Finans Merkezi” inşa ederken düşüneceklerdi. Merkez Bankası’nın Ankara’da gül gibi çalışma ortamı varken İstanbul’da 600 milyon dolara Avrupa’nın en yüksek binasını inşa ederken düşüneceklerdi. Merkez Bankası’nın binlerce çalışanını hiç gereği yokken zorla İstanbul’a getirirken düşüneceklerdi.

Yapmaları gereken, 20 yıl önce uzun vadeli bir sosyal konut stratejisi geliştirip ona göre hareket etmekti. Ama uzun vadeli planlamaya hiçbir zaman inanmadılar. Planlamaya karşı oldukları için Devlet Planlama Teşkilatı’nı kapattılar. İnşaata kafayı takmışlardı. İstanbul’un merkezindeki kamu arazilerini milyon dolarlık lüks konutlarla doldurdular. Çünkü cukka oradaydı. Cukka sosyal konutta değil, “kupon arazilerde”, imar değişikliklerinde, en yüksek binalarda, en büyük havalimanlarındaydı. 2022 ile 2022 arasında Türkiye’ye 300 milyar dolar borç para girdi. Bu para betona gömüldü.

Gençler arasında CHP’nin arkasına düştüklerini görmeseler bir 300 milyar dolar daha gömeceklerdi. Ama deniz bitti. Türkiye tarihinin en ağır barınma krizini yaşıyor. İlk kez bir kuşak, hayata çalışarak ev alma umudu olmadan başlıyor. Umutsuzlar. O yüzden de iktidar partisine kızgınlar. Buna onun neden olduğunu biliyorlar.

Bade harab ül Basra, Basra çoktan harap oldu. İktidar partisi için artık çok geç.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi