Enflasyon düşmek üzereymiş, sıkın dişinizi!

Dişinizi sıkın, enflasyon düşmek üzere. Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün müjdesini verdi: “Yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun hızlı bir şekilde inişine şahitlik edeceğiz. Önce 40'lı, ardından 30'lu, yıl sonuna kadar da 20'li rakamlarla çıkmayı planlıyoruz” dedi.

Böyle olacağı, alınan sıkı önlemler, sürdürülen kararlı mücadeleyle enflasyon sorununun da üstesinden gelineceği belliydi. Yoksa inanmamış mıydınız?

Gerçi şu anda enflasyon azıcık yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı resmi enflasyon dahi yüzde 80’in üzerinde. İstanbul Ticaret Odası İstanbul’un enflasyonunu yüzde 100 olarak açıkladı. Üretici fiyat enflasyonu yüzde 140’larda... Buralardan yüzde 40’lara, 30’lara, 20’lere düşürmek kolay olmayacak.

Ayrıca dikkatinizi çekerim, dünyanın başka ülkelerinin yaptığı gibi faizi artırmadan, devleti kemer sıkmaya zorlamadan başarılacak bu. Tam tersine hem faiz indirilecek, hem enflasyon düşürülecek! Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz neden, enflasyon sonuç” teorisi ispatlanacak. Asıl maharet bu.

Faizi artırmadan, kemerleri sıkmadan, lüks makam araçlarından inmeden, devletin kaynaklarını emen kamu-özel işbirliği projelerinin ödemelerini Türk Lirası’na çevirmeden bu iş nasıl olacak diye soranlar olacak… Bazı şeyler açıklanmaz. Coca-Cola formülünü açıklıyor mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun hızlı bir şekilde inişine şahitlik edeceğiz" dedi mi, dedi. Üzümünü yiyin, bağını sormayın.

Bazı aklı evveller, enflasyon Aralık ve Ocak aylarında baz etkisiyle azıcık gerilese bile kısa sürede yeniden yükselişe geçeceğini öne sürüyor. Neymiş, tarımda maliyetler çok yükselmişmiş. Neymiş, gübre fiyatları son bir yılda yüzde 245 zamlanmışmış. Neymiş, tarım arazileri inşaata açıldığı için üretimde azalma varmış. Neymiş, para kazanamadıkları için çiftçiler köyleri terk ediyormuş. Neymiş, rezerv satışlarıyla doların gerçek değerini bulmasına izin verilmediği için her an yeni bir kur atağı yaşanabilirmiş. Neymiş, enflasyon bekleyişleri katılaşmışmış. Bak, bak, bak… Bunları söyleyenler Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın ekonomist olduğunu bilmeyenler. Biz bu işin kitabını yazdık!

Bazı aklı evveller de Merkez Bankasının enflasyonun düşmesi için Küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi” gerektiğini öne sürdüğünü hatırlatıyor. Her duyduğunuza inanmayın. O faizi artırmamak için uydurulan gerekçeydi. Ne bakıyorsunuz Merkez Bankası’na? Enflasyonla mücadele onun görevi mi?

Sıkın dişinizi, düşmek üzere

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi