Karadeniz'de 'drakula salgını' tehlikesi

Halk arasında 'drakula böceği' olarak bilinen zararlı ve istilacı bir böcek türü, fındık üreticisinin kabusu oldu. Fındık üreticileri, bahçelerini kesmek zorunda kalıyor.

Trabzon’un Maçka ilçesinde halk arasında drakula böcekleri olarak bilinen turunçgil uzun antenli böcekleri fındık üreticisinin kabusu oldu. Böcekler nedeniyle uygulanan karantina tedbirleri kapsamında; fındık bahçeleri kesiliyor, fındık ocakları kepçelerle toprak altına gömülüyor.

Daha önce uyarmışlardı

Geçtiğimiz yıl yetkililere uyarılarda bulunan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, fındık dallarını kesmek zorunda kalan mağdur çiftçilerle buluştu. Kaya, daha önce mücadele çağrısında bulunduklarını hatırlatarak “Biz dedik biz işittik. Uyarılarımız dikkate alınsaydı, bu böcekle zamanında ve kaynağında etkin mücadele edilseydi, bölgedeki fındık üreticilerimiz bu sıkıntıları yaşamayacaktı” diye konuştu.

"Fındık üreticisine verilen destek en az 8 yıla çıkarılmalı"

CHP’li Kaya, fındık üreticilerin mağdur olduğunu belirterek hükûmete kesilen fındıkların kilogram başına 4 yıllığına 15 lira verilmesine tepki göstererek “Bu destek en az 8 yıla çıkarılmalıdır. Yoksa üreticilerimiz çok mağdur olacak” diye konuştu. Böcekle etkin mücadele çağrısını yineleyen Kaya, “Yoksa bu böcek tüm fındık bahçelerimizi kurutacak” ifadelerini kullandı.

"Tüm Karadeniz'e yayılabilir"

Bir fındık üreticisi ise “Bu böceği ben Trabzon’da (şehir) gördüm” diyerek, drakula böceğinin geniş alanlara yayılmaya başladığını söyledi. CHP’li Kaya ise önlem alınmazsa bu böceğin tüm Karadeniz’e yayılabileceğini vurguladı.

Kararname yayımlanmıştı

Konuya ilişkin, 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı kararnamesi yayımlanmıştı. Kararnamede, "Karantina zararlısı olan ve ilçemiz fındık bahçelerinde zarar veren Turunçgil uzun antenli böceği ile bulaşık alanlarda mücadele için eradikasyon (fındık bahçelerinin sökümü) yapan üreticilerimize 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla oluşturulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kilogram başına 15 TL tazminat ödemesi yapılacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.