Eski başsavcı ve savcıya 14 yıl sonra dava açıldı

Eski başsavcı ve savcıya 14 yıl sonra dava açıldı
Eski Çorlu Başsavcısı Orhan Çetingül (54) ile aynın adliyede görevli savcı Engin Ş. (45) hakkında “Kişiyi hürriyetinden alıkoyma” suçundan dava açıldı. Başsavcı Ç. ve Savcı Ş., aynı adliyede görevli bir hâkim aleyhine ifade vermeye zorladıkları Avukat Didem Boz’u (37), savcının odasında saatlerce alıkoymakla suçlanıyor. 7 yıla kadar hapsi talep edilen ikilinin yargılaması Yargıtay’da yapılacak.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, 2008 yılı ortasında Çorlu Belediyesi’ne yönelik bir ‘yolsuzluk’ soruşturması başlattı. Dönemin Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin ile birlikte 13 kişi gözaltına alındı. Başsavcısı Orhan Çetingül koordinesindeki soruşturmayı Savcı Engin Ş. yürüttü. Soruşturma süreci devam ederken, o dönem stajyer avukat olarak çalışan Didem Boz, 29 Mayıs 2009 günü polis nezaretinde adliyeye getirildi.

Savcı kapısında başında polisle bekletildi

Dosyada şikayetçi veya şüpheli sıfatı olmayan Avukat Boz bir saat kadar, savcı Ş.’nin odasının kapısında bekletildi. Bu süre boyunca bir polis memuru Boz’un yanı başında durdu. Neden çağrıldığına anlam veremeyen Boz, daha sonra Savcı Ş.’nin odasına alındı. Bu esnada odaya başsavcı Orhan Çetingül de geldi.

‘Rüşvetin nasıl verildiğini anlat’

Dava dosyasına giren ifadelere göre Savcı Ş. ve Çetingül, Boz’u, Çorlu Adliyesi'nde görevli hâkim S. U. Ö. aleyhine ifadeye vermeye zorladı. İddiaya göre Çetingül ve Ş., Hâkim Ö.’nün, soruşturma kapsamında tutuklanan 3 kişinin tahliyesi için rüşvet aldığını öne sürdü. İkili, sahip oldukları bu bilgiyi delillendirmek için Boz’un ifadesine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. İkili Boz’a “Seni gizli tanık yapacağız. Bir endişen olmasın. Hâkime, rüşvetin nasıl verildiğini anlatman yeterli” dedi.

whatsapp-image-2023-05-23-at-22-46-18.jpeg
Didem Boz, olayın yaşandığı dönemde stajyer avukattı.

Saatlerce ‘aleyhe ifadeye’ zorlandı

Didem Boz, stajyer avukat olduğunu olaylara ilişkin bilgisinin olmadığını vurgulasa da iki savcıyı ikna edemedi. Boz, 3-4 saate yakın savcı Ş.'nin odasında kalmak durumunda kaldı. Boz, yaşadığı olay sonrası durumu yanında çalıştığı avukata aktardı. Yapılan görüşmeler sonrası, olayla ilgili Adalet Bakanlığı dahil ilgili kurumlara ihbarda bulunuldu.

‘Başına iyi şeyler gelmez’ tehdidi

Yapılan ihbarla ilgili uzun yıllar bir gelişme olmadı. Hatta Çetingül’ün yerine gelen başsavcı U. Y., Avukat Boz’a şikâyetini geri çekmesini, aksi halde başına iyi şeylerin gelmeyeceği tehdidinde bulundu. Boz geri atmasa da şikâyetine ilişkin bir ilerleme de olmadı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ise, Boz’un yaptığı şikâyet başvurusu dosyası raftan indirildi.

‘Son soruşturma izni’ verildi

Darbe girişimi sonrası Çetingül ve Ş. de tutuklandı. Boz’un şikâyeti üzerine Çetingül ve Ş. hakkında ilk olarak ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan dava açıldı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi bu kişilere ceza verdi. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na giden dosya, anılan suçtan zaman aşımına girdi. Çetingül ve Ş. hakkında ‘Kişiyi hürriyetinden alıkoyma’ suçundan da son soruşturma izni talep edildi. Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi, anılan suç kapsamında son soruşturma izni verdi. Karara, Çetingül ve Ş.’nin avukatları itiraz etti. İtirazı Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağladı. Mahkeme, geçen 2 Mayıs'ta itiraz başvurusunu reddetti.

İki eski savcının davası Yargıtay’da görülecek

Çetingül ve Ş.'nin yargılamaları Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde yapılacak. Bu arada, Orhan Çetingül, Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi eylemleri sırasında öldürüldüğü süreçte Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısıydı. Konu ile ilgili telefonla ulaştığımız Orhan Çetingül’ün avukatından dönüş olmadı.

‘Bilinçli bir şekilde koridorda bekletilmedi’
Engin Ş.’nin avukatı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Didem Boz o dönemde mahkeme ve savcılık huzurunda verdiği ifadelerinde kesinlikle bir zorlama olmadığını ve bürosuna gelen telefon üzerine adliyeye gittiğini, Engin savcı yerinde olmadığında koridorda beklediğini beyan etmiştir. Ayrıca bu olay Yargıtay’da yargılama konusu olmuş ve karara bağlanmıştır. Aynı suçtan iki kere yargılama olmaz ilkesi hiçe sayılarak yeniden yapılan yargılama sonucunda müvekkilimin beraat edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Savcının odasında saatlerce bekletilmedi’
Engin Ş.’nin avukatı açıklamasının devamında şunları kaydetti: “O dönem Engin Ş. önündeki tutuklu dosya olmasına rağmen ‘zorla getirme yetkisini kullanmamış’, meslektaşı avukatı telefonla adliyeye çağırma nezaketi göstermiştir. 3-4 saat odada bekletilme iddiası kesinlikle doğru değil. Bu olayla ilgili tanık olarak dinlenen hem adliyede görevli polis memuru hem de ifade sırasında odada bulunan zabıt katibi, Didem Boz’un, aksi yönde ifade vermiştir.”

whatsapp-image-2023-05-23-at-22-46-33.jpeg
Hakkında dava açılan Orhan Çetingül, Ali İsmail Korkmaz'ın öldürüldüğü dönemde Eskişehir başsavcısıydı.

O hâkim istifa etti şimdi avukatlık yapıyor

Orhan Çetingül ve Engin Ş.’nin, aleyhine ifade verdirmeye çalıştıkları Hâkim S. U. Ö. ise 2011’de meslekten istifa etti. Halen Ankara’da avukat olarak görev yapan S. U. Ö., Halktv.com.tr’nin sorusu üzerine yaptığı açıklamada “Orhan Çetingül, cemaatin önemli isimlerinden biriydi. Bu yapılanmaya başından beri karşıydım. Ve bunu her ortamda da dile getirdim. Bu nedenle hedef oldum. Aleyhime ifade verdirmek için birçok kişiye baskı kurdular. 2011’de de istifa ettim” dedi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :