Yunan polisi işkenceyle öldürdü
Dehşet otopside ve beyanlarda ortaya çıktı

Yunan polisi işkenceyle öldürdü  Dehşet otopside ve beyanlarda ortaya çıktı
Türkiye’den Yunanistan’a düzensiz yollarla geçen Türkiyeli göçmen Barış Büyüksu’nun Yunanistan'da gördüğü işkence yüzünden yaşamını yitirdiği kesinleşti. İşkenceye tanık olan düzensiz göçmenlerin ifadeleri ise dehşeti gözler önüne serdi: Elektrik verilerek sabaha kadar işkence ettiler. Bağırma sesleri bizim odamıza kadar geldi.

Türkiye’de uyuşturucu suçundan ifadeye çağrılan ve ifadeye gitmediği için hakkında zorla getirilme kararı verilen Barış Büyüksu 21 Ekim 2022 günü Türkiye’den Yunanistan’a geçti. Burada Yunan güvenlik güçleri tarafından polis gözaltına alınan Barış Büyüksu ağır işkenceye maruz kaldı. Yaralı halde Kos Adası’ndan bota bindirilerek Türkiye’ye geri gönderilen Büyüksu, gördüğü işkence ve kötü muamele nedeniyle botta yaşamını yitirdi. Yunanistan resmi makamları işkence iddialarının yalan olduğunu öne sürüyordu. Ancak Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı otopsi raporu Büyüksu’nun işkenceye maruz kaldığını ortaya çıkardı.

İç kanama geçirmiş

Raporda, Büyüksu’nun vücudunda pek çok kırık bulunduğu ve iç kanama geçirdiği belirtildi. Kişinin maruz kaldığı travmayla ölümü arasında illiyet bağının bulunduğu raporda yer aldı.

‘Gece boyunca işkence ettiler’

Dosyaya giren ifadelerde oldukça dikkat çekti. Büyüksu ile beraber aynı bota bindirilerek Türkiye’ye gönderilen düzensiz göçmenlerin anlattıkları ise işkenceyi gözler önüne serdi:
“Bizi bir araca bindirip bir yere götürdüler. Burada bizi bir odaya alıp üzerimi çıkartılar. Kadın, erkek ve çocuk ayırt etmeden hepimizi çırılçıplak soyduktan sonra üzerimizde bulunan para, cep telefonu ve değerli eşyalarımızı aldılar. Çıplak halde kadın ve çocuklar ile birlikte hepimiz bir odada bulunuyorduk. Bizi bu odada dövmeye devam etiler. Bir süre sonra konuşmalarından Türk vatandaşı olduğunu anladığım bir erkek şahsı (Barış Büyüksu) yan odamıza getirdiler. Bu şahsa duyduğumuz kadarıyla şiddet uygulayıp dövüyorlardı. Türk Vatandaşının acı çektiği ve bağırma sesleri bizim bulunduğumuz odaya geliyordu. Ayrıca Türk vatandaşına seslerden anladığım kadarıyla elektrik verilerek işkence ediliyordu. Elektrik verilmesi amacıyla kullanılan cihazın seslerini duyuyordum. Gece boyunca işkence yapmaya devam ettiler. 22 Ekim 2022 günü saat 05.00 sıralarında bizi odadan çıkardılar. Yan odada bulunan Türk Vatandaşını da yanımıza getirdiler. Hepimizi bir araca bindirip deniz kenarına götürdüler. Türk Vatandaşı olan şahıs yaşamış olduğu işkenceden dolayı yarı baygın vaziyetteydi. Sahil kenarında yüz üstü yatırdılar. Önce ellerimizde bulunan kelepçeleri çıkardılar daha sonra göz bantlarımızı söktüler. Deniz kenarında bulunan Yunanistan Sahil Güvenlik botuna bizi bindirler. Bizlerden almış oldukları eşyaların hiçbirini geri vermediler.”

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :