RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı: Hafta başı itibariyle dava açmış olacağım

RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı, dün RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in talimatıyla üst kurul toplantısına alınmamasına yönelik açıklamalarda bulundu.

RTÜK, orman yangınları ile ilgili yayın kuruluşlarına gönderdiği uyarının ardından yaptığı ilk toplantıda yine Halk TV’ye ceza verdi. 

Yangın haberlerindeki 'sansürü' açıklamakla suçlanan Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı'nın alınmadığı toplantıda, KRT, Tele 1, FOX, Habertürk ve TR 35'e de ceza kesildi.

Halk TV'de gazeteci Ayşenur Arslan'ın sunumuyla ekrana gelen Medya Mahallesi programına konuk olan RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in talimatıyla kurul toplantısına alınmamasına yönelik açıklamalarda bulundu. 

Yangın haberlerindeki 'sansürü' açıklamakla suçlanan RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı şöyle konuştu:

RTÜK bir eşiği daha aştı

"İzahı çok zor bir mesele. Dün benimle ilgili alınan karar ve sizlerle ilgili verilen cezalara baktığımız zaman RTÜK bir eşiği daha aştı. Her kurul toplantısında veya RTÜK'ün bazı kararlarında, 'Daha neyi ne kadar yapabilirler' diyorum, her seferinde beni de şaşırtıyorlar ve bir seviye daha atlatılıyor. RTÜK'ün yasasında hiçbir şekilde 'ihsası rey'i ile ilgili bir düzenleme yok. Fakat sayın RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, benim sosyal medya paylaşımlarımda 'ihsası rey'de bulunduğu söylüyor. RTÜK yangın haberlerinin sansürlenmesini istedi. Zaten RTÜK Başkanı bunu yalanlamadı, belgesi ortada. RTÜK Başkanı bu belgeyi televizyon yöneticilerine gönderdi. Özetle diyor ki; 'Her yer yanıyor ama söndürülen yerler de var, oraları gösterin. Yani yangınları göstermeyin' diyor. Bu sansür talimatıdır.

'RTÜK ancak yayın bittikten sonra denetim yapabilir'

RTÜK'ün yasası, 'RTÜK yayın aşamasına, programların hazırlıklarına ve program anına müdahale edemez' diyor. RTÜK ancak şu anki yayın bittikten sonra denetim yapabilir. 

Asıl mesele benim o belgeyi deşifre etmiş olmam. Ciddi bir rahatsızlığa neden oldu. Paylaşımlarım da kamuoyunda ciddi bir farkındalık yarattı. Benim burada kullanabileceğim enstrümanların sayısı belli. Bunlardan en güçlü kullanabildiğimiz yer Twitter. Ben sayın başkana, 'Sizin belirleyeceğiniz bir televizyon kanalında RTÜK'ü tartışalım' dedim. Bu kanallar; Halk TV, Tele 1, Fox TV olmayabilir, Kanal D, A Haber ve ATV de olur. Benim için fark etmiyor. Ben RTÜK üyesi olarak ekranlara bakarken, öznesini kapatıyorum o yayıncının içeriğine bakıyorum.

'Neden toplantıyı neden terk ettiniz?'

Medya Mahallesi'ne konuk olarak katılan devlet eski bakanı Önay Alpago, programa skype bağlantısı ile katılan RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı'ya, 'Sizi Türkiye Büyük Millet Meclisi seçti. Oradaki RTÜK üyeleri ya da başkanı seçmedi. Neden toplantıyı neden terk ettiniz? Kalsaydınız, direnseydiniz' şeklinde bir soru yöneltti. 

'Onların yapmış olduğu hukuksuzluğa ortak olmak istemem'

Taşçı, Alpago'nun sorusuna şu yanıtı verdi:

"Olabilir bu da bir yöntemdir. Saygı duyuyorum ama 22 yıllık gazetecilik yapmış ve on kitap yazmış biri olarak, bir tek şeye dikkat ederim, hukuka kendim uyarım. Hukuk kurallarının dışına asla çıkmam. Ortada bir hukuksuzluk var. Onların yapmış olduğu bu hukuksuzluğa ortak olmak istemem. Bu benim bireysel düşüncem. Kalabilirdim; polis zoruyla çıkarılmak gibi bir durum söz konusu olabilirdi. 

'Hafta başı itibariyle dava açmış olacağım'

RTÜK Üst Kurul toplantılarının hepsi kayıt altındadır. Orada yapılan tartışmalar kayda alınır. Ben yargıda bu hukuksuzluğu tescil etmek hazırlıklarımı yapıyorum. En geç önümüzdeki hafta başı itibariyle dava açmış olacağım. Hukuksuzluk diyorsak, direnebiliriz. Ama RTÜK'te her gün hukuksuzluk yapılıyor. Yangın haberlerini veren kanallarla ilgili kesilen cezalar hukuka uygun mu? Hayır, o da hukuksuzluk. Burada temel sorun şu; Sadece RTÜK özelinde değil, siyasi iklimin ve iktidarın anti demokratik ve hukuk tanımaz uygulamalarının bir yansımasını görüyoruz RTÜK'te."