Rekabet Kurulu soğan raporu hazırladı: Rekabet karşıtı eylem yok

Rekabet Kurulu soğan raporu hazırladı: Rekabet karşıtı eylem yok
Patates ve soğan fiyatlarıyla ilgili Rekabet Kurulu’nun hazırladığı ön araştırma raporu ortaya çıktı. Milli Gazete'nin paylaştığı raporda, soğanla ilgili rekabete aykırı bir durum olmadığı ortaya çıktı

Patates ve soğan fiyatlarıyla ilgili Rekabet Kurulu’nun hazırladığı ön araştırma raporu ortaya çıktı. Milli Gazete'nin paylaştığı raporda, soğanla ilgili rekabete aykırı bir durum olmadığı ortaya çıktı. O halde o depolar neden basıldı sorusu gündemde.

Yapılan incelemeler sonrasında hazırlanan raporda yer alan ifadeler gerçekleri bir bir sıralıyor. Ekili alanlar azaldı, zirai hastalıklar arttı. Üretici ve esnafın rekabet karşıtı bir eyleminin söz konusu olmadığı sonucuna ulaşıldı.

REKABET KARŞITI EYLEMLER İÇERİSİNDE BULUNULMUYOR

Milli Gazete’den Gökçen Göksal’ın haberine göre; raporun sonuç kısmında şöyle denildi: “4054 sayılı kanunun 4. maddesi kapsamında herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 4054 sayılı kanunun 6. maddesinin ihlaline işaret edebilecek herhangi bir bilgi, belge ya da bulgunun da söz konusu olmadığı görülmektedir... Bu çerçevede patates ve soğan piyasasındaki fiyat artışına ilişkin yerinde incelemelerde elde edilen bilgi ve belgeler, kamu kurumlarının görüşleri ve teşebbüslerin konu ile ilgili değerlendirmeleri dikkate alındığında; patates ve soğan ticareti ile iştigal eden teşebbüslerin rekabet karşıtı eylemler içerisinde bulunmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.”

Raporun patatesle ilgili bölümlerinde 2012 yılından 2017 yılına kadar geçen süreçte, toplam ekili alanın 29 bin 235 hektar azaldığı belirtiliyor. Bu azalışın sebepleri arasından ürün tercihlerindeki değişiklik ve zirai hastalıklar gösteriliyor. Söz konusu azalış yıllara oranlandığından yaklaşık yüzde 17’ye tekabül ediyor. Tarım Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde de ürün tercihlerindeki değişiklikler sebebiyle ekilen alanlarda bir azalma yaşandığı ifade ediliyor. Özellikle Orta Anadolu’da görülen siğil hastalığının da verimi hayli düşürdüğü rapora yansıyor. İlk olarak 2001 yılında tespit edilen hastalığa karşı neden hala caydırıcı bir çözüm bulunmadığı ise merak uyandırıyor? Raporda 2012 yılından 2017 yılına kadar geçen sürede toplam soğan ekili alanın 14 bin 670 hektar azaldığı ifade ediliyor. Bu azalış yıllara oranlandığı zaman kayıp oranı yüzde 20’ye tekabül ediyor. Buna karşılık alınan verimden dolayı soğan üretimi yıllara oranla artıyor.

Etiketler :