Prof. Dr. Esin Şenol'dan 'hidroksiklorokin' uyarısı: Klinik çalışmalar dışında durdurulması gerekiyor

Prof. Dr. Esin Şenol'dan 'hidroksiklorokin' uyarısı: Klinik çalışmalar dışında durdurulması gerekiyor
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Halk TV'de normalleşme sürecine ve vatandaşların alabileceği önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şenol, tartışmalı ilaç 'hidroksiklorokin'in kullanılmaması gerektiğini söyledi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Halk TV’de Şule Aydın ile Haber Masası’na açıklamalarda bulundu.

Esin Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Salgın süreçlerinde çok uzatmanın başka sıkıntılar yaratacağı tahmin ediliyordu. Bu kapanma gerçekten sürdürülebilir değil ama çok tehlikeli kalabalıklar oluşturmamız lazım. Mesela ibadet açılacak ama yurt dışından da gelen haberleri biliyorsunuz. En fazla kalabalığı barındıran yer buralar. Bundan sonra dikkatimizi birikmiş sorunlara yöneltmeliyiz.

Artık hayat dursa bile biyolojik küre durmadı başka hastalıklar var. Bu yüzden artık sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Ama temkinli olunmalı altyapı sağlanmalı.

Altyapı oluşturulamazsa ikinci dalga olur mu?

Kapalı kalabalık yan yana çok durulan alanların çok büyük risk oluşturduğunu biliyoruz. El de yıkasanız maske de taksanız önemli değil. Altyapıdan kastettiğimiz kapalı alanlarda kalabalık bulunmamak mesafeyi ayarlamak. 

Aktif vaka bu sayıda olduğu sürece bu salgın sürecek. Sadece biz bu salgını Hala oynak bir sınırdayız, ikinci dalga başlamadan birinci dalgada yeniklikler olabilir.

Dünyaya oranla ne durumdayız?

İspanya, İngiltere, Brezilya gibi ölüm oranları anlamında çok kötü gitmedi. 65 yaş üstünü evde tutmamış olmamız ölüm oranlarının düşük olmasının en önemli sebeplerden biri. Hastalarımıza göz attığımızda en azından Ankara’da kronik hastalığı olan insanlar kendilerini korumuşlar. Bizim birinci basamak sistemimiz geçmişten gelen bir birikimle dünyanın diğer yerlerine göre çok daha güçlü. Şimdiye kadar iyi götürdük diyelim. 

İlaç kullanımı 

Yanlış ilaç kullanımı pandemilerde olabilir. Mesela 18 gribinde yüksek doz aspirin meselesi vardır, dikkatsiz kullanılan bir ilaç örneği vardır, ilaçlar konusunda klinik metodolojik elden bıraktığınızda bazı aksaklıklar çıkar bazen de mucize ilaçlar çıkar. 

Elimizde sıtma aracı olarak kullanılan ilaç var.  Fransa’da bir adam bu ilacı göstererek size bir mucize sunuyorum dedi. Derken bu kişinin yaptığı bir sahtekarlık ortaya çıktı. Ve bunu tek tek ispatladılar. Bizim aşı ve otizmle ilgili de bir sahtekarlık vardı bir dönem. Onun gibi bir şey.

Hidroksiklorokin uyarısı 

Aklı başında kurumlardan biri Dünya Sağlık Örgütü ve Oxford Üniversitesi önümüzde ne çalışmalara varsa dökelim önümüze dediler. Bunu klinik formatta incelediler. Ben kullandım çok iyiydi gibi bir metodolojik bir veri yoktur. Ben bu ilacın klinik çalışmalar dışında durdurulması gerektiğini düşünüyorum.

Sınavlarda alınacak tedbirler yeterli mi?

Daha ileride olmasını tercih ederdim. Ama bir bilinmezlik dönemi var bir tarih söylemem mümkün olmadığı için, öğrenci arkadaşlar gerilmesinler, ellerinden geleni yapsınlar, hiçbir şey sağlıktan önemli değil. Bize gelen bilgiler sınıflar iyi havalandırılırsa kaldıkları süre risk oluşturmayabilir. En aza indirilebilir. "

Etiketler :