Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası: Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası: Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz
Özel sektörde sömürüyü yasal hale getiren eğitim politikalarının, özel öğretim patronlarını kollayan kanunların altında ezildiklerini belirten özel sektör öğretmenleri, bir araya gelerek Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nı kurdu.

NAZLICAN ERMİŞ

Kamuda atamanın azlığı nedeniyle özel sektöre mahkum edilen öğretmenler, sorunlarının çözülmesi adına seslerini duyurmak için bir araya geldi. 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Temsilcileri'nden Damla Topuz, sendikanın kuruluş fikrine dair, "Çok sayıda çalışanın olduğu bir alan. Piyasa o kadar serbest bir şekilde ilerliyor ki sömürünün sınırı da yok. Devletin denetlemediği bir alan. Pandemi ile birlikte iyice ucunun kaçırıldığı bir döneme girince ihtiyaç olduğunu fark ettik" ifadesini kullandı. 

Taleplerini de dile getiren Topuz, şunları söyledi:

Öncelikle talebimiz maaşlarımızın kamuda çalışan öğretmenler ile aynı seviyede olmasını istiyoruz. İkinci önemli talebimiz ise belirli süreli iş sözleşmesinin kaldırılmasını istiyoruz. Süresiz sözleşme kaldırılsın istiyoruz. Öğretmen Meslek Kanunu talep ediyoruz

Öte yandan dün 2021 yılı Öğretmen Atama Töreni'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Avrupa'da son 20 yılda öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülke Türkiye'dir" ifadesini de değerlendiren Topuz, "Bence bizim yaşadığımız sıkıntılardan haberi yok. Özele değil devlet okullarına bakılması bile yeterli. Atama yapılmadığı gibi ücretli öğretmenlik yapılıyor. Saatlik 20 lira gibi bir ücrete" diye konuştu. 

'İstifa dilekçesi imzalatılıyor'

Çok sayıda sorunların yaşandığı sektöre ilişkin bazı örnekler de veren Topuz şöyle dedi: 

"İşverenler işe alım sürecinde boş istifa dilekçesi imzalatıyor. İstediği zaman sizi işten çıkartıp, istifa ettiğinizi gösteriyor. 

Kadın öğretmen olmak da ayrı bir durum yaşamamıza sebep oluyor. Erkek öğretmende algı şöyle oluyor, otoriterdir, sınıf hakimiyeti güçlüdür ama kadın öğretmen olunca anaçtır deniliyor. Ya da veli aranacaksa, senin daha çok aramanı isterler. İşe alım sürecinde 'Evlilik düşünüyor musunuz?' gibi sorulara da maruz kalıyoruz"