Mardinli pazarcı: Evimize ekmek götüremiyoruz desek yeridir

Mardin'de pazarcılar ve pazara alışveriş yapmak için gelen vatandaşlar, gıda fiyatlarına art arda gelen zamlardan dert yandı. Pazarcılık ile geçimini sağlayan Şerafettin Çam, "Biz şu an evimize ekmek götüremiyoruz desek yeridir" dedi. Vatandaş Münevver Ayaz ise, "Fiyatlardan hiç memnun değilim. Allah fakirlere yardım etsin. Zor alıyoruz. Böyle devam ederse kıtlık olacak" diye konuştu.

Mardin'de hem pazarcı esnafı hem de vatandaş artan gıda fiyatlarına tepki gösterdi. Pazarcı Abdurrahim Akın, "Fiyatlar yüksek, her gün her saat değişiyor. Herkes şikâyet ediyor. Çeri domatesin fiyatı 18-19 TL arasında, biz de 17 TL’den alıyoruz. Müşteri almadan gidiyor. Havucu 5 TL' den alıp, 6 TL'ye satıyoruz. Pazının alışı 5 TL, biz de 6 TL’den satıyoruz" dedi.

Eskiden 70 kilo, şimdi 20 kilo

Pazarcı Şerafettin Çam, şunları söyledi:

"5 yıldır pazarcıyım. Fiyatlar Türkiye geneline göre Mardin’de daha ucuz çünkü pazarcı her zaman kendinden kısmaya çalışıyor. Yani biz şu an evimize ekmek götüremiyoruz desek yeridir. Artık tane ile domates, biber, salatalık alabilen vatandaşlar çoğaldı. Her şey pahalı. Patatesin 7 TL olduğu bir yerde ucuz bir şey aramak biraz mantıksız olur. Müşteriler genelde fiyat artışını bizden bildikleri için bize serzenişte bulunuyorlar. Kimisi da bakıyor fiyat her yerde aynı olduğu için mecburiyetten, hayatta kalabilmek için bir şeyler almaya çalışıyorlar. Eskiden 70 kilo domates satarken, şu an 20 kilo satamıyoruz. Zam, zam, zam, ne güzel günler"

Pazarcılık yapan Mahsun Dağoğlu, durumun eskisi gibi olmadığını fiyatların çok pahalı olduğunu belirtti. Sebze meyve fiyatları hakkında bilgi veren Dağoğlu, "Elmanın kilosu 8 TL, portakal 6 TL, armut 12 TL, çilek 40 TL, salatalık 12-15 TL, domates 12 TL, patlıcan 15 TL, kabak eskiden 5 TL iken şu an 10 TL’dir. Biberin kilosu 25 TL" dedi. İş olmadığını, bir aydır hiç kâr edemediklerini belirten Dağoğlu, fiyatlar pahalı olduğu için kimsenin sebze ve meyve almadığını söyledi.

'Akşama kadar 100 TL kazanabiliyoruz'

Pazarcı Yusuf Çok ise, "İki üç senedir pazarda çalışıyorum. İyi gitmiyor. Her şey pahalı. Alan da memnun değil, satan da. Hepsi şikâyet ediyor. Domatesin kilosu 13 TL, salatalık 11 TL, patates ve soğanın da kilosu 5 TL. Müşteriler de tepki gösteriyor. Akşama kadar 100 TL kazanabiliyoruz. 50 TL poşet, 50 TL yer parası günde 150 TL masrafa gidiyor, mazotla beraber 200. Kazancımız sadece 100 TL oluyor. Memnun değiliz, keşke hükümetimiz el atsaydı bunlara yardımcı olsaydı daha iyi olurdu" dedi.

'Zor alıyoruz'

Pazarcı esnafı gibi vatandaşlar da fiyatlardan şikâyetçi. Münevver Ayaz, “Fiyatlardan hiç memnun değilim. Allah fakirlere yardım etsin. Çok zor parasız perişan halde kimse memnun değil. Zor alıyoruz. Yine çok şükür alabiliyoruz fakat diğerleri hiç alamıyor, zor. Böyle devam ederse kıtlık olacak" dedi.

Pazar alışverişi yapmak için gelen Münir Elik, "Pazar yanıyor, çok pahalı. Piyasadan 2 TL’ye alınan ürün buraya gelene kadar 8-9 TL oluyor. Şu an portakalın kilosu tarlada 1 TL’ye alıyorlar. Burada 8 TL’ye satıyorlar. Alamıyoruz, daha önce 4-5 kilo alıyorduk. Şu an bir kilo ancak alıyoruz” dedi. Elik, “Mazot, akaryakıt, kira pahalı oldu. Nakliyeci nakliye parası alıyor. Onlar da mecbur kalıyorlar” diye konuştu.

Emekli eşi olduğunu belirten Hatice Nuran Yahşi, "Pazarda bile fiyatlar çok yüksek. Zar zor alıyoruz, alacağımız bütün şeyleri yarı yarıya indirdik" dedi.