LYS Maratonu Başladı!

LYS Maratonu Başladı!
Üniversite sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ilk oturumu bugün yapılıyor.Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)...

Üniversite sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ilk oturumu bugün yapılıyor.

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) saat 10.00’da başladı.

473 bin 440 adayın başvurduğu LYS-4, saat 10.00’da başladı ve 135 dakika sürecek. Sınavda tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alıyor.

Öğrenciler bu yıl ilk kez sınavdan sonra kendi şifreleriyle soruları ve cevap kağıtlarını görebilecek. YÖK üniversitelerin toplam kontenjanını 803 bin olarak açıkladı.

Üniversite sınavının ikinci aşaması olan LYS beş oturumda yapılacak. Yarın öğrenciler sosyal bilimler testine girecek.

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 puanı aşan yaklaşık 1 milyon öğrenci, bugünden itibaren LYS’ye girecek. Sınav beş oturumda yapılacak. Öğrenciler bugün sat 10.00'da sosyal bilimler testi olan LYS-4’e girecek. Matematik (LYS-1) ve Yabancı Dil (LYS-5) testi yarın yapılacak. Öğrenciler 20 Haziran’da Fen Bilimleri Testi’ne (LYS-2) , 21 Haziran’da ise Edebiyat- Coğrafya Testi’ne (LYS-3) girecek.

İlk kez sınav sonrası adaylar soruları ve cevapları görecek

Sınavlar, saat 10.00’da başlayacak. Sınav öncesi açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, adayların kendi şifreleri ile soruları görebileceğini söyledi. Bu yıl ilk kez adaylar, şifreleriyle cevap kağıtlarını ve soruların tamamını internet üzerinden görebilecek. Kamuoyuyla ise eskiden olduğu gibi soruların yüzde 20’si paylaşılacak.

Üniversite kontenjanları da belli oldu

Yükseköğretim Kurulu da sınav öncesinde üniversite kontenjanlarını açıkladı. Bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinin lisans, ön lisans programlarına toplamda 803 bin 585 öğrenci yerleşebilecek. Buna göre devlet üniversitelerinde geçen yıl 337 bin 584 olan lisans programı kontenjanı bu yıl 328 bin 973’e düştü. Ön lisans programlarında en önemli artış vakıf üniversitelerinde gerçekleşti. 2014’te vakıflarda 59 bin 403 olan ön lisans programı kontenjanları bu yıl 74 bin 6’ya çıkarıldı.