Kötü ekonomi öğrencileri vurdu... Büyükşehirden kaçış için YKS sınavına büyük akın

Kötü ekonomi öğrencileri vurdu...  Büyükşehirden kaçış için YKS sınavına büyük akın
YKS başvuruları bu yıl tüm zamanların rekorunu kırarken, yapılan başvuruların yüzde 71'ini mezunlar oluşturdu. Uzmanlar bunun en büyük nedeninin ekonomik sebepler olduğuna dikkat çekerek, “Büyükşehirlerde eğitim görmenin ekonomik maliyeti arttı. Daha önce büyükşehri kazanmış olan ve yatay geçişle kendi şehrine gidemeyen adaylar da yeniden sınava giriyor” dedi.

Bu yıl Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rekor başvuru yapıldı. 3 milyon 498 bin 18 aday üniversiteye giriş için sınav başvurusu yaparken, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu sayının tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi. Esas dikkat çeken nokta ise, sınava başvuranların yüzde 71'inin mezun, yüzde 29'unun ise son sınıf öğrencisi olması. Eğitim uzmanlarına göre, bu durumun çok fazla nedeni var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal'a göre rekor başvurunun nedenleri arasında ilk sırada geçen yıl sınava girip yerleşemeyen öğrenci sayısının çok yüksek olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Geçen yıl başvuru yapıp, herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen 2.2 milyon kişi olduğunu söyleyen Ünsal, ikinci nedenin de barajın kaldırılması olduğunu söyledi.

"Geçen yıl üniversiteye girmeyi planlamayan ancak sıfır ya da eksi netle üniversiteye yerleşildiğini gören adaylar iştahlandı" diye konuşan Ünsal, diğer nedenleri şöyle anlattı: "Müfredatın daraltılması ve kolay sınav olacağı algısı da başvuruları artırdı. Özellikle deprem bölgesinde sınav ücretinin alınmamış olması önemli etken. YKS'ye başvuran her 10 öğrenciden 2'si deprem bölgesi öğrencisi. Ayrıca 34 yaş üstü kadınlara ekstra kontenjan verileceği için az da artışın nedeni olarak görülebilir."

‘Yurt yok, kira yüksek’

Bunların dışındaki en büyük nedenin ise büyükşehirlerde eğitim görmenin ekonomik maliyetinin artması olduğun işaret eden Ünsal, " Büyükşehirlerde yurt ve özel yurt bulamayan öğrenciler için kira bedelleri çok yüksek. Dördüncü olarak kent hayatı Anadolu kentlerine göre biraz daha pahalı. Metropoller dışında turistik büyükşehirlerde de yaşam çok pahalı. Anadolu'daki illerde yurt hacmi ihtiyacı karşılayacak kapasite. Kira, ulaşım, temel giderler, yeme içme fatura derken daha önce büyükşehri kazanmış olan ve yatay geçişle kendi şehrine gidemeyen adaylar da yeniden sınava girerek küçük şehirlere gitmeyi istiyor. Ayrıca yine ekonomik sebepler nedeniyle öğrencilik haklarından yararlanmak isteyen, daha önce tercihlerinde hassas davranmayıp, sadece yerleşmek için yerleşen ve bölümünden memnun olmayan öğrenciler de YKS'ye başvurunun artmasına neden oldu" diye konuştu.

Kaynak:halktv.com.tr