İlker Belek: İkinci dalganın şiddeti iki faktöre bağlı

Halk Sağlığı Uzmanı İlker Belek, Halk TV'de normalleşme sürecini değerlendirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Halk Sağlığı Uzmanı İlker Belek, Halk TV'de Şule Aydın ile Haber Masası'nda normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belek, sonbahar-kış döneminde ikinci dalgaya kesin gözüyle baktığını söyledi. 

Belek'in değerlendirmeleri şöyle:

"Muhtemelen bu haftanın ortasından itibaren bir artış olacak. İkinci dalga sonbahar kış dönemi başlayacak. Çünkü önlemler aniden kaldırıldı.

İkinci dalganın şiddetini birkaç faktör belirleyecek. İlk dalgada bireyde ne kadar bağışıklık sağladı? Toplumda bağışıklık ne kadar fazla olursa şiddet o kadar az olur.

İkinci faktör ise aşı meselesi. 100 kasar aşı çalışması var. Çin Eylül ayı itibariyle endüstriye başlayacağını açıkladı. Eğer aşı çalışmaları başarılı giderse sonbahar-kış gibi uygulanmaya başlanacaktır.

İster toplumun bağışıklığı artmış olsun ister aşı uygulanmaya başlamış olsun ikinci dalgaya kesin gözüyle bakıyorum. 

Bu kararları bir zorunluluk sonucunda aldılar, aşırı normalleşmeye geçtiler. Salgınla mücadelenin en önemli yanını, salgının en başında en azından iki haftalık ya da dört haftaya kadar uzayacak tam bir karantina sağlayacaktı.

Merkezi bir planlamayla insanların temel ihtiyaçları karşılanmalıydı. Çin, Vietnam gibi ülkeler dışında bunu kimse yapamadı. Yani bu salgının uzaması kaçınılmazdı."

Etiketler :