İlaç alacak paraları yok, evin tek geliri asgari ücret

Ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 150 bine dayandı. İstanbul Esenyurt'ta da 4 kişilik bir aile asgari ücretle zor geçiniyor. Tek geçim kaynakları evin babasının asgari ücreti. Bu nedenle anne eczaneden ilaç bile alamıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 150 bine dayandı. 2020 yılında 129 bin 422 olan ailesinin yanında bakımı sağlanamayan çocuk sayısı 2021 yılında 141 bin 275’e yükseldi.

Bakanlık “Çocuklar aile ortamından ayrılmadan sağlıklı bir şekilde gelişimleri tamamlansın” diyerek, 2021 yılında 141 bin 275 çocuğu ailesi yanında destekledi.

Ama yetmiyor. İstanbul Esenyurt'ta Namık Kemal Mahallesi'nde yaşayan bir aile asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışıyor. Evin annesi Türkan Tekin, 'faturalar fazla gelmesin' diye tek bir odada yaşadıklarını söylüyor. Kendisi de hasta ama ilaçlarını bile alamıyor.

'İlaçlarımı alamıyorum'

Tekin "Kendi ilaçlarımı bile veresiye alıyorum, yeri geliyor ilaçlarımı bile alamıyorum. İlaçları almaya eczaneye gittim. 'Abla borcundan dolayı veremeyiz' dedi."

Aile, devletin fatura ödeme desteğine ise henüz başvurmamış. Anne, "Doğalgaz yeni duyduk başvurmadık, İBB'ye başvurduk. Gıda kartı verdiler 200 lira ama aldığın 2 parça bir şey" diyor.

Mahalle muhtarı Murat Cambaz aileye yardım ediyor. Muhtarlıkta bir sosyal yardım odası da hazırlamış. Yardımseverlerden gelen desteği vatandaşa ulaştırıyor. Tekin ailesi de onlardan biri. Cambaz, "Yardım için başvuruya gelen çok kişi oluyor" diyor.