GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
13 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN İSMİ: İNCE TÜRKİYE'Yİ BULUŞTURDU!

Muharrem İnce günlerdir beklenen basın toplantısı için kamera karşısına geçti. Partisi CHP'den, çıkışıyla muhalefeti böleceği umuduyla AKP'ye kadar tüm kesimler o toplantıya kilitlendi. "Türkiye'yi buluşturan" bu tablo da, yandaş ya da bağımsız tüm televizyonlara neredeyse "ortak yayınla" böyle yansıdı:

https://cdn.media.gazeteduvar.com/2020/08/kanalic.jpg

- Muharrem İnce "BİN GÜNDE MEMLEKET HAREKETİ" adını verdiği siyasi yolculuğunda ilk adımın 4 Eylül'de Sivas'ta, tarihi kongrenin yıldönümünde atılacağını açıkladı.

- İnce "Ayrılsam bile CHP'yi yıpratmak için değil kurtarmak için ayrılırım" dedi. Ancak, partisini ve özellikle genel başkan Kılıçdaroğlu'nu sert sözlerle eleştirdi. Kılıçdaroğlu'nun kurultayda tek bir konuşmacıyı bile dinlemediğini belirterek şöyle dedi: "Partinin en üst organı olan kurultayın seçmediği parti meclisi üyesini iki satırlık bir yazıyla "Siz seçmezseniz seçmeyin, ben genel başkan yardımcısı görevini ona veririm" diyerek  kurultay iradesini de tanımayan bir genel başkanımız var artık."

- Basın toplantısında en çok merak edilen konu, 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi gecesi yaşananlardı. İnce, "O gece neden ortada olmadığını" açıklayacağını belirtmişti. Ancak, o gece yine karanlıkta kaldı. Muharrem İnce, kendisine verilerin sağlıklı biçimde ulaşmadığını söylemekle ve "Krizi iyi yönetememiş olabilirim" diye özür dilemekle yetindi.

- Basın toplantısından sonra Halk TV canlı yayınına katılan gazeteci yorumcular, Muharrem İnce'nin soru almamasını eleştirdi. İnce'nin "Ben sizlerin ne soracağınızı bildiğim için hepsinin yanıtlarını önceden belirleyip verdim" diyerek salondan ayrılmasına tepki gösterdi.

GÜNÜN "YANITI": CHP'DEN İNCE'YE YANIT

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili altı iddiasına yönelik yazılı açıklama yaptı. “İddialar ve Gerçekler” başlıklı açıklamada; İnce’nin Cumhurbaşkanlığı kampanyasına parti tarafından gerekli destek verilmediği, İnce’ye yakın isimlerin siyaseten engellendiği, seçim akşamı İnce ile parti arasında iletişimin koparıldığı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İnce’nin değil Kılıçdaroğlu’nun reklamının yapıldığı, CHP’nin sandıklara sahip çıkmadığı ve Kürt seçmene teşekkür edilmediği iddialarına yönelik, ‘gerçekler’ başlığı altında yanıt verildi.

CHP’nin “İddialar ve Gerçekler” başlıklı açıklamasını okumak için TIKLAYINIZ.

GÜNÜN FIKRASI: MAAŞINIZI DOLARLA MI ALIYORSUNUZ?

Dolar 13 Ağustos gününde de havale geçirircesine 7.30 TL civarında gidip gelirken, Berat Albayrak'ın sözleri sosyal medyada zirveye oynadı!

Ekonomiden sorumlu bakan Albayrak, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın "Dolar artınca kaygılanıyorum" sözleri üzerine "Maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz" diye sormuştu. Maaşını dolarla alanların doların artmasından neden kaygılanacağını anlayamayanlara ekonomi uzmanları "yardımcı" oldu! Fıkra tadında açıklamalarla, Berat Albayrak'ın ekonomiden ne kadar anladığı konuşuldu. Dolardaki her kuruş artışın hayatımızda neleri nasıl etkilediği, fiyatları nasıl artırdığı yazılıp çizildi.

GÜNÜN "İNCİSİ": ERDOĞAN "ÇAPULCULARI" HATIRLADI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin 19. kuruluş yıldönümü arifesinde yine konuştu. Yine muhalefete çattı: "Gezi olaylarında, milletin iradesine kast eden çapulculara meydanları boş bırakmadık. Ama onlar o çapulcuların yanında ve arkasında yer aldılar."

Erdoğan'ın "her şeyi biz yaptık" diye özetlenebilecek uzun konuşmasından akıllarda kalacak "fıkra tadındaki" cümlesi ise şu oldu:

"Özgürlüklerde Türkiye'yi dünyanın en ileri ülkelerinden biri haline getirdik."

GÜNÜN HABERİ: KARACİĞER NAKLİNE İLAHİYAT KOŞULU

14 Ağustos'ta 19. yılını kutlayacak olan AKP'nin Türkiye'yi nereden nereye getirdiği, soruyu soranın "nereden" baktığına bağlı. Ancak, 19 yılda çok şeyin değiştiği de açık. 

Bu konudaki en son ve belki de en unutulmaz örnek Malatya'dan geldi.

Malatya İnönü Üniversitesi, Karaciğer Nakli Anabilim Dalı Transplantasyon Koordinatörlüğü Yüksek Lisans Programı'na giriş için "İLAHİYAT FAKÜLTESİ MEZUNU OLMA" şartı getirdi.

Şart, Üniversitenin internet sitesindeki ilanda, açık biçimde yazılarak duyuruldu.

GÜNÜN SORUSU: OKULLAR AÇILABİLECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Korona Bilim Kurulu toplantısının ardından, eğitimin daha önce düşünüldüğü gibi Eylül başında açılamayacağını duyurdu. Yeni hedef olarak 21 Eylül tarihini verdi. Ancak, Şule Aydın'ın canlı yayın konuğu olan, eğitim ve okulların durumu konusundaki uzman gazeteci Abbas Güçlü, bu tarihin de gerçekçi olmadığını vurguladı. Vaka sayıları artış gösterirken, Türkiye çapında okulların gerekli koşulları sağlayamayacağını söyledi. 

GÜNÜN ANKETİ: TRUMP'IN OY KAYBI SÜRÜYOR

Türkiye'de, İnce'nin potansiyel oyundan Cumhur İttifakı'nın oy oranlarına kadar her gün yeni bir anket yayınlanıyor. Sonuçlar, medyada ve siyaset kulislerinde masaya yatırılıyor. Beştepe'de ise, onlar kadar, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesindeki anketler dikkatle izleniyor. BBC internet sitesinde yer alan bir anket, Trump ile Biden arasındaki yarıştaki son durumu çok çarpıcı bir tabloda sergiliyor.

Buna göre, Şubat ayında oy oranları birbirine çok yakın seyreden iki aday arasındaki makas daha da açıldı. Demokrat Parti adayı Joe Biden, başkan Trump ile arasındaki farkı 6 puana kadar çıkardı. Ankette dikkat çeken bir gösterge de, Biden'ın oy artışında "istikrarlı" olması. Son aylarda bu çıkışın kesintiye uğramaması.

Bu arada, siyasi yorumcular, Biden'ın başkan yardımcısı olarak Hint-Jamaika melezi bir kadını, Kamala Harris'i seçerek farkı daha da artıracağını öngörüyor.

Ülke genelindeki anketlerde Biden'ın istikrarlı bir üstünlüğü var:

ed062c70-98d0-486b-9e7e-1fa25ef3e284.jpeg

GÜNÜN MANŞETLERİ: BAHÇELİ'NİN ÇIKIŞI NASIL GÖRÜLDÜ?

MHP lideri Bahçeli, önce Akşener'e "eve dön" çağrısı yaparak, ardından "başkanlık sisteminden vazgeçmek söz konusu değil" sözleriyle gündem oldu.

Ancak, bu gündem, Cumhur İttifakı'nın kilit ismi için "beklediği güçte" bir karşılık bulmadı.

Dahası, Korkusuz yazarı Ahmet Takan, Bahçeli'nin çıkışlarının AKP cephesinde olumlu yankılanmadığını iddia etti. Takan'a göre, Bahçeli "eve dön" çağrısını Erdoğan'ın ricası üzerine yapmıştı. Ancak aldığı yanıt üzerine kapıları tamamen kapattı. "Cumhurbaşkanlığı / Başkanlık sisteminden dönüş yok" sözleriyle de Erdoğan'a "bana mecbursun" mesajı verdi.

Ahmet Takan, kulis notlarıyla AKP ile MHP arasında sıkıntı olduğunu iddia ederken, 13 Ağustos tarihli gazeteler de bunu doğrular manşetlerle çıktı. Bahçeli'nin sözleri, yandaş medyada ya hiç görülmedi ya da çok küçük yer aldı.

Bahçeli'nin sözleri, sadece iki gazetede manşet oldu. MHP'nin yayın organı olarak bilinen TÜRKGÜN ile Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı denilen Vatan Partisi yayın organı AYDINLIK. 

https://www.medyatakip.com/medya_sistem/medya_data/2020/08/yb/13/s/11337_1.jpghttps://www.medyatakip.com/medya_sistem/medya_data/2020/08/yb/13/s/17328_1.jpg