Diyanetin İran protokolü gericileri kızdırdı: #BizŞiaDeğiliz protestosu

Diyanetin İran protokolü gericileri kızdırdı: #BizŞiaDeğiliz protestosu
Gericiler, Diyanet ile İran arasında imzalanan 18 maddelik protokolü sosyal medya üzerinden #BizŞiaDeğiliz etiketiyle protesto etti. Protestoda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın istifası istendi.

İran İslam Cumhuriyeti İslami Kültür ve İletişim Kurum Başkanı Abuzer İbrahimi Türkman ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye ile İran arasında 18 maddelik bir protokole imza attı. Abuzer İbrahimi, bu anlaşmanın dini kitapların tercümesini ve yayımlanmasını, çeşitli etkinlikler tertip edilmesini ve Türkiye'deki ilahiyat fakültelerinde İranlı uzmanlar tarafından İslam fıkhı dersleri verilmeini kapsadığını belirtti.

Bunun üzerine gericiler sosyal medyada "#BizŞiaDeğiliz" etiketiyle protokolün iptalini isterken Ali Erbaş'ın da istifasını istedi. Şiilerin hedef alındığı mesajlarda İran'ın Türkiye'de yapacağı dini faaliyetlere izin verilmemesi gerektiği söylendi. Gericiler, bu protokolle Ebubekir, Osman ve Ayşe'ye hakaret edildiğini savundu.

Protokol sonrası açıklamalar

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ise İran heyetiyle yapılan görüşmelerin iki ülke ve İslam dünyası adına çok önemli mesajlar içerdiğini belirttiği açıklamasında, "Müslümanların izzet ve onuru tarihte hiç olmadığı kadar bizzat birbirlerinin eliyle yok edilmektedir. Milyonlarca insan yerinden, yurdundan, evinden barkından, hayatından olmaktadır. Fitne ateşinin yükseldiği bu dönemde ümmetin birliği ve kardeşlik hukukunun yeniden tesis edilmesi büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Erbaş, fitne ve tefrika ateşinin İslam ümmetini dört bir yandan kuşattığını da ileri sürdü.

İslam coğrafyasındaki sorunların Batı dünyasının emperyalist karakterinden kaynaklandığını savunan Türkman ise, "Türkiye ve İran'ın, Filistin meselesinde aynı fikri paylaşması kutsal bir meseledir. Türkiye'yle hem büyük ortaklıklarımız, yakınlıklarımız hem de büyük iş birliklerimiz vardır. Kanaatimce nasıl ki küfür dünyası bize karşı birlik ve beraberlik oluşturmuşsa, biz de onlara karşı birlik ve beraberliğimizi oluşturmamız ve korumamız gerekiyor. Bugün burada bulunmamızın sebebi Türk kardeşlerimize, İslam dünyasında sizinle her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu dile getirmektir." dedi.