Deprem uzmanından Gemlik açıklaması: Fayların konumu tespit edilmedi
Gündoğdu, Kuzey Anadolu Fay hattının alt, güney kolunun Gemlik Körfezi’nden çıktığının bilinen bir gerçek olduğunu, bu nedenle pazar günü yayımlanan KHK ile taşınmasına karar verilen tarihi ilçedeki yapıların eski olduğunu, buralarda oturanların güvence altına alınmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.
Deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu, Gemlik’in 'Taşınma' konusunun Türkiye’de örneğinin bulunmadığını belirttiği 'Kentsel Dönüşüm' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlatırken şöyle dedi:
"GEMLİK'TEKİ FAYLARIN TESPİT EDİLMESİ LAZIM"
"Gemlik’teki makilik alanların Hazine’ye geçirilmesi, hem de orada evleri alınacak insanların belirli bir ölçüde, belirli bir yaklaşımla yeniden konut sahibi yapılması gerekiyor. Hükümetin bu konuda tam hazırlıklı olduğunu sanmıyorum. Burada, tarihi, güzel bir kentin yerinden edilmesine karşı çıkanlar olabilir. İnsanları ikna etmek gerekiyor. Makilik alanlar tepelerde. Bütün Gemlik’i taşımak çok zor. Fay iyice araştırılır, nereden geçtiği belirlenirse ona göre tasarımını yapabilirler. Bu konuda fayın konumunun belirlenmesi öncül şart. 'Kentsel dönüşüm' veya adı ne olursa olsun adım atmadan önce o fayın nereden geçtiği bilinip, onun dışında bir yerde kenti inşa etmeleri gerekiyor. Bazı noksanlıklar olduğu açıklamalardan belli. Hükümet bu konuda henüz hazır değil. Her zaman söylüyorum: Türkiye’de kentsel dönüşüme henüz bir örnek yok. Bir ilçenin yerini değiştirmeye kalkmak çok büyük bir iddia. Bu iddianın karşılanabilmesi için altyapının çok kuvvetli olması lazım. Zemin etütlerinin çok iyi olması lazım. Fayların iyi tespit edilmesi lazım. Bütün bunlara baktığınızda bunların hiç biri yok. Orada diri fay haritası yapılmış. Ama fayın bir de yerin içinde takip edilmesi, nereden nereye kadar gittiğinin belirlenmesi gerek. Türkiye’de bunu yapacak insanlar var. Zemin etütleri, fayın, zeminin özelliklerinin belirlenmesi şart. Bir kenti mahalleyi taşıyacak çok sıkı araştırma yapılması gerekiyor. "