Davutoğlu'nun Toplantısında Erdoğan Topa Tutuldu

Davutoğlu'nun Toplantısında Erdoğan Topa Tutuldu
20 gazeteci ve akademisyen Cumhurbaşkanı’na sert göndermelerde bulundu.Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP’nin aldığı seçim yenilgisini değerlendirmek üzere 20’ye yakın gazeteci ve akademisyenle Başbakanlık Konutu’nda “seçim...

20 gazeteci ve akademisyen Cumhurbaşkanı’na sert göndermelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP’nin aldığı seçim yenilgisini değerlendirmek üzere 20’ye yakın gazeteci ve akademisyenle Başbakanlık Konutu’nda “seçim analizi” toplantısı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Hafta başında saat 20:00’de başlayan ve gece yarısı 02:00’de biten toplantıya bir dönem danışmanlığını yapan gazeteci ve akademisyenlerden Etyen Mahçupyan’ın yanısıra Mustafa Karaalioğlu, Ahmet Taşgetiren, Ali Bayramoğlu, Akif Beki ve Deniz Ülke Arıboğan’ın da aralarında bulunduğu 20 gazeteci ve akademisyen katıldı. Katılımcıların Davutoğlu’na “İkinci Erdoğan oldunuz, böyle değildiniz” eleştirisini yönelttiği belirtildi. MİLLET'in perde arkası ayrıntılarına ulaştığı ve tam 6 saat süren toplantının önemli ayrıntıları :

‘PARALELLE BIKTIRDINIZ’

Toplantıya katılan bir eski genel yayın yönetmeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet tarafından yoğun olarak kullanılan ‘paralel’ söylemine ilişkin önemli eleştiriler dile getirdiği öğrenildi. Eski yayın yönetmeni eleştirilerini şu şekilde sıraladı: “Paralel bir diye bir şey çıkardınız, herkesi bıktırdınız. İktidar herşeye karışıyor. Sanattan spora amiyane tabirle herşeye maydanoz olunuyor. Yönetenlerin böyle bir görevi yok. Çöküş var, her yerde ucubeler bırakılıyor. Ve bu normal görülüyor. ”

ÇÖZÜM SÜRECİ ELEŞTİRİSİ

Davutoğlu’na yöneltilen eleştiriler arasında ‘çözüm süreci’ önemli bir yer oluşturdu. Eleştiriler şöyle sıralandı: “Çözüm sürecini elinize yüzünüze bulaştırdınız, oy kaybında bu ciddi etkili oldu. Iğdır’da milletvekiliniz vardı, şimdi yok. İki ay öncesine kadar Dolmabahçe’de ortak görüntü veriyordunuz, şimdi bu adamlar nasıl düşman oldu?”

'ERKEN SEÇİME GİDİN’

Erdoğan'a yakın bir gazeteci ise AKP’nin hemen erken seçime gitmesini istedi. Davutoğlu’nun buna cevabı, “Ben de zaman zaman öyle düşünüyorum. CHP, MHP ve HDP ile ilgili çok farklı değerlendirmelerim var. Koalisyonda sıkıntılar yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Ama erken seçim yeni milletvekillerine de haksızlık olur” şeklinde oldu. Davutoğlu’nun üçüncü dönem milletvekillerinin partiye dönmesine de sıcak bakmadığını ima ettiği belirtildi.

ERDOĞAN DÜŞÜŞTE ETKİLİ OLDU

Gazeteci ve akademisyenler AKP’nin oy kaybında birinci etkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting yapmasını gösterdiler. Erdoğan’ın kullandığı üslubun AKP’ye oy veren seçmen üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ifade edildi.

"Siz de Erdoğan’laştınız"

Toplantıda, Başbakan Davutoğlu’na da özellikle seçimlere iki hafta kala kullandığı sert üslup konusunda eleştiriler yöneltildi. Davutoğlu’na yapılan en sert eleştiri ise “Adeta ikinci Erdoğan oldunuz, böyle değildiniz. Kullandığınız üslup sizinle hiç örtüşmüyor” oldu. Ahmet Davutoğlu’nun cevabı ise “Tabanı diri tutmak için bu üslubu kullanmak zorundaydım”şeklinde oldu.

"Cumhurbaşkanı’na da söyleyin"

Davutoğlu toplantının sonunda yapılan eleştirilere ilişkin teşekkür etti ve şu ricada bulundu: “Eleştirileriniz zaman zaman sert oldu ama belki de buna ihtiyaç vardı. Fakat sizlerden ricam bu eleştirilerinizi Sayın Cumhurbaşkanı’na da söyleyin. Bunun etkili olacağını düşünüyorum.”

"4 bakanı Yüce Divan’a gönderin"

Gazeteci ve akademisyenler, 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrasında istifa etmek zorunda kalan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’a ilişkin şu değerlendirmeleri yaptılar: “Bakanları Yüce Divan’a göndermeliydiniz. Aklamak Meclis’in işi değil. Bir dönem en çok karşı çıktığınız işi yaptınız. Bakanları Yüce Divan’a göndermediğiniz sürece bu üzerinizde bir leke olarak kalacak.”

MUTLU ÇÖLGEÇEN / MİLLET GAZETESİ