CHP'nin eşit temsil teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP'nin eşit temsil teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
CHP, kadınların siyasette eşit temsil edilmesi için geçen mart ayında verdiği yasa teklifini Genel Kurul gündemine taşıdı. Öneri, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP, kadınların siyasette eşit temsil edilmesi için geçen mart ayında verdiği yasa teklifini bugün Genel Kurul gündemine taşıdı. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Kadınların eşit temsiline evet mi diyorsunuz, hayır mı diyorsunuz” diye sordu. Böke kürsüde konuşurken AKP sıralarından sık sık itiraz sesleri yükseldi. Öneri, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Başörtüsüne 'bez parçası' dediğiniz dönemde kadınların TBMM'de bulunmasına tahammül edemediniz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Elitaş’a, “Sen, bir kadın grup başkanvekilini o görevden aldırıp yerine geldin. Bu ayıp sana yeter” karşılığını verdi. Genel Kurul’da tartışma çıktı.

CHP, 306 kadın örgütünün önerileri ve akademisyenlerle yapılan ortak çalışma sonucunda kadınların siyasette eşit temsili için 8 Mart 2021’de TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu yasa teklif ile Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüldü. Kanun teklifinde; milletvekili seçiminde siyasi partilerin aday listelerinde yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanması, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için aday listesine her iki cinsiyetin birbirini izlediği ‘fermuar yöntemi’ getirilmesi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanması önerildi. CHP’nin kadın milletvekilleri, teklifin yasalaşması için tüm partilerden destek istedi ve siyasi partilerle temasa geçti.

Böke: Eşit temsiliyete evet mi diyeyeceksiniz, hayır mı diyeceksiniz

CHP, söz konusu teklifin gündeme alınması için Genel Kurul’da önerge verdi. Önerge üzerine söz alan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, özetle şunları söyledi:

"5 Aralık 1934. Tam 87 yıl önce, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadınlar seçme ve seçimle hakkı aldılar. Karşımızda büyük bir sorumluluk ve tarihi bir fırsat var. Sayın Genel Başkanı’mızın ilk imzacısı olduğu ve tüm milletvekilinin imzasıyla siyasette eşit temsiliyeti sağlayan teklifimiz gündeme alınıyor. Eşitlikçi, özgür, demokratik bir geleceği birlikte kurup kurmayacağımıza dair oylama yapacağız. Bazı sorulara yanıt veriyor olacağız. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmaya evet mi, hayır mı diyeceğiz? Kadınların seçilmelerini güvence altına alabilecek sıralamalarla listelerde yer almasına evet mi, hayır mı diyeceksiniz? Fermuar yöntemini getiren teklifimiz açık. 400’e yakın kadının teklifidir. Kalkınmaya, ekonomik buhranı aşıp aşmamaya dair yanıtımız olacaktır. Bugün her mahallede kreş, her mahallede bakımevi yatırımı yapılacak sosyal devletin güvencesi olmadığı için her 3 kadından 1’i istihdamda. Bu tabloyu değiştirmeye evet mi, hayır mı diyeceksiniz? İş bulan kadınların güvencesiz çalıştırıldığı düzene evet mi, hayır mı diyeceksiniz? Bunu değiştirmeye evet mi diyeceksiniz? Sorular açık; kadınların eşit temsiline evet mi diyorsunuz, hayır mı diyorsunuz?"

Selin Sayek Böke konuşurken AKP sıralarından sık sık tepkiler yükseldi.

Önerge reddedildi

Müzakerelerin ardından yapılan oylamada, önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.