BM’den Ayrılıkları Geride Bırakma Çağrısı

BM’den Ayrılıkları Geride Bırakma Çağrısı
Ban Ki Moon, BM'de Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü toplantısında konuştu.Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen 'Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' toplantısında, delegelere seslenen...

Ban Ki Moon, BM'de Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü toplantısında konuştu.

Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen 'Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' toplantısında, delegelere seslenen Genel Sekreter Ban Ki Moon, siyasi ve dini farklılıkların insanlar arasına set çektiğini belirtti ve tüm insanlığa bu ayrılıkları geride bırakma çağrısı yaptı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, bu ayrılıkların körüklenmesine İran'da düzenlenmesi planlanan 'Soykırım Karikatür Yarışması'nı örnek gösteren Ban Ki Moon, İran'ın bu girişiminin derin bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Dini inanışlar ve siyasi görüşler konusunda karşılıklı saygı ve gerilimi artırmama çağrısı yapan Ban Ki Moon, "Giderek artan Anti-Semitizm ve giderek yükselen Müslümanlık karşıtı bağnazca söylemler ve ayrımcılığı önlemek için daha çok şeyler yapmamız gerek. İçinde savaşlardan, zulümden, yoksulluktan kaçan binlerce insan da olmak üzere, dünya çapında insanlar ayrımcılığın ve saldırıların hedefi olmaktadır. Mezhep gerilimleri, aşırı şiddet ve nefret dolu ideolojiler giderek yükselmektedir" diye konuştu. Ban Ki Moon, uluslararası insaniyet değerleri ve haklarının küresel düzeyde hor görüldüğünü belirtti.

BM Genel Sekreteri konuşmasında, Suriye'ye insanı yardım sağlanması, kalıcı ve kapsamlı bir barış getirilmesi için de, Suriye üzerinde etkisi olan kişi ve ülkelere, bu etkilerini kullanma çağrısı yaptı. Ban Ki Moon, "İnsanları aç kalmaya zorlamak bir savaş aracı olarak kullanılıyor, bir savaş suçu işleniyor. Bunu yapanlar sorumlu tutulmalıdır" dedi.