Atilla/Zarrab davası 17. duruşma: Gözler artık Jüri heyetinde

Atilla/Zarrab davası 17. duruşma: Gözler artık Jüri heyetinde
ABD'de İran'a yönelik yaptırımların delinmesi davasında tek sanık olan Hakan Atilla'nın kendi isteğiyle çıktığı tanık kürsüsündeki ifadelerinin tamamlanmasının ardından jüri heyeti müzakerelere başlaması bekleniyor....

ABD'de İran'a yönelik yaptırımların delinmesi davasında tek sanık olan Hakan Atilla'nın kendi isteğiyle çıktığı tanık kürsüsündeki ifadelerinin tamamlanmasının ardından jüri heyeti müzakerelere başlaması bekleniyor. Bu konuda dava yargıcı Berman bilgilendirme yapacak.

Bugünkü duruşmada ,Atilla'nın avukatları yine "davanın düşürülmesini" talep etti. Nedeni dünkü sorguda savcılığın sunduğu bir rapor.

Duruşmayı takip eden Amerikan muhabirler Adam Klasfeld ve Pete Brush mahkeme salonundan bildiriyor.

CANLI ANLATIM

Çeviri: Sebla Küçük

21:03 Jüri öğle yemeğini müzakere odasında yiyecekmiş. Mahkemede öğle arası verildi.

20:35 Jüri üyeleri yemin ediyor.

Ve artık müzakerelere başlamaya hazırlar.

20:30 Berman, jüri üyelerinden her birinin, diğerleri farklı düşünse de, kendi vicdanını izleyebileceğini söylüyor.

ABD'de ceza davalarındaki jüri kararlarında oybirliğinin sağlanması gerekiyor.

20:29 Jürinin ilettiği notlar şöyle olabilir:

"Jüri kararını verdi." veya "Lütfen [şu delili] temin edin." veya "(Hukuki terimi) anlamıyoruz. Lütfen açıklayın."

20:27 Jüri üyeleri müzakere sırasında soru sormak isterse, soruyu bir kağıda yazıyor, jüri başkanı kağıdı imzalıyor ve yargıca gönderiyor.

Ardından avukatlar ve yargıç jürinin sorusunu değerlendiriyor ve jürinin ihtiyaç duyabileceği delilleri onlara temin ediyor.

20:21 Berman yine jüri üyelerine, basında çıkan haberleri okumamalarını söylüyor.

20:18 Bu arada, davanın düşmesi yönündeki talep henüz sonuçlanmamışken jüriye talimatların neden verildiğini soranlar var. Bu dilekçelerin sonuçlandırılması zaman alıyor. Bunun bir gecikmeye mahal vermesi istenmiyor.

Ayrıca, gözlem olarak, talebin kabul edilmesi olası görünmüyor.

20:17 Berman, jüri üyelerine "kasıtlı ihmal" konusunda bilgi veriyor.

20:16 Klasfeld: Diğer sanıklarla ilgili olarak, bu kişilerin gıyabında yargılanıp yargılanmadığını soranlar var.

Cevap "Hayır".

Savcılık nezdinde firari durumdalar ve anladığım kadarıyla sadece ABD'ye iade edilmeleri durumunda burada yargılanacaklar.

20:13 Berman'dan jüri üyelerine, Atilla açısından önemli olacak bir başka talimat:

Özetle, Berman, Atilla'nın, işbirliği suçundan mahkum edilecek olan diğer sanıklarla eşit pozisyonda olması gerekmediğini söylüyor.

Yani bu kişilerin suçlu olması nedeniyle Atilla da suçlu sayılamaz.

19:07 Berman, Korkmaz'ın ifadesi açısından önemli olabilecek bir talimat veriyor.

Jüri üyeleri, dosyaya eklenen bir delilin sırf elde edilme şeklini doğru bulmadıkları için o delili göz ardı edemez.

19:06 Berman'ın verdiği örnek şöyle:

Jüri üyeleri bir mahkeme salonunda. Perdeler kapalı. Dışarıda havanın nasıl olduğunu göremiyorlar. O sırada salona biri giriyor ve elinde üzerinden sular damlayan bir şemsiye var.

Yani dolaylı delillere göre, dışarıda yağmur yağıyor.

19:04 Berman'ın jüri üyelerine verdiği talimatlardan birini eğlenceli olduğu için paylaşıyorum. Talimat, "dolaylı delillerle" ilgili.

Dolaylı delil, bir şeyden makul çıkarım yapılarak elde edilen delilleri ifade ediyor.

Berman, buna klasik bir örnek verdi.

YARGIÇ JÜRİYE HUKUKİ TALİMATLARI OKUYOR

18:39 Berman şu anda jüri üyelerine hukuki talimatları okuyor. Dün, bu işin bir saat ila 90 dakika süreceğini söylemişti. Ardından jüri üyeleri müzakerelerine başlayacak. Peki bu ne kadar sürecek? Tahmin etmek imkansız. Müzakereler önceden kestirilemez.

18:36 Berman jüri için talimatları okuyacak. Az önce dediğim gibi, bunları anlık olarak değil, daha sonra tek bir belge halinde paylaşacağım.

18:35 Berman: Şimdi jüri üyelerini çağıracağız.

"Herkes ayağa kalksın."

Jüri üyeleri salona giriyor.

18:33 Pete Brush: Yargıç, savcılar Atilla'ya raporla ilgili sorular sorduktan sonra dilekçe verildiğini söylüyor. Savcılar, Atilla'nın yaptırımları ihlal ettiğinin farkında olduğunu iddia etmişti. Savunma, dünkü sorgunun "ölçüsüz" olduğunu öne sürdü. Rapor, delil dosyasına girmedi.

Ayrıca Yargıç Berman, raporla ilgili sorulara savunmadan gelen itirazları başlangıçta reddetti. Atilla'nın avukatları yargıçla kenarda özel görüşme talep edene kadar savcıların sorularını sormasına izin verdi.

18:24 Pete Brush'a göre, Yargıç Berman muhtemelen davanın düşürülmesi talebini kabul etmeyecek. Berman "Bir soru soruldu, yanıtlanmadı ve sorunun kayıtlardan çıkarılması istendi... Sanmıyorum. Bazı sorular davanın düşürülmesine yol açabilir ama bu soru öyle bir soru değil" dedi.

18:16 Atilla'nın avukatlarının dilekçesinde sözü edilen rapor 28 Ocak 2014 tarihli. "Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Başsavcılığı'na" diye başlıyor. Rapor, Reza Zarrab ve Halkbank hakkında Türkiye'de yürütülen soruşturmaya dayanılarak hazırlanmış.

DAVANIN DÜŞÜRÜLME TALEBİ

18:15 Bugünkü oturum başlıyor. Yargıç Berman, savunma avukatlarının "davanın düşürülmesi" talebiyle verdiği dilekçeden bahsediyor. Berman, hükümet tarafının bugün mesai bitimine kadar dilekçeye yanıt vermesini istiyor.

DAVA ÖNCESİ ADAM KLASFELD GELİŞMELERİ AKTARIYOR

18:12 Muhtemelen filmlerde görmüşsünüzdür. Tanıklar genelde gerçeği ama sadece gerçeği söyleyeceklerine yemin eder.

Koşullara bakılırsa, ifadesinde annesinden bahsetmesi, bu yemine olan bağlılığını gösteriyor.

18:10 Korkmaz'ın 14 Aralık tarihli ifadesinin yazılı dökümünden:

"O dönem annem İstanbul'a eşimin yanına gitmişti. Anneme, iki taşınabilir bellek ile hard diski saklamasını söylemiştim."

Korkmaz babasından bahsetti mi bilmiyorum, yazılı dökümde göremedim.

18:09 FETÖ firarisi eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın anne-babası hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı yönünde iddialar dolaşıyor. Korkmaz kaçarken, Türkiye'de siyasiler hakkında suçlayıcı delilleri yanında getirdiğini söylemişti.

Korkmaz, duruşmalarda sadece annesinden bahsetmişti.

YARGIÇ JÜRİYE TALİMATLARI OKUYACAK

18:06 Bugünkü oturum normalden biraz daha geç başlayacak. Yargıç Berman jüri üyelerine talimatları okuyacak. Adam Klasfeld bununla ilgili anlık paylaşım yapmayacak çünkü daha sonra yazılı bir belge olarak zaten sunulacak.

17:53 "Davanın düşürülmesi" yönündeki taleplerin kabul edilmesi genelde zordur. Savunma avukatları bu tür dilekçeleri sadece kabul edilmesi için değil, aynı zamanda mahkumiyet durumunda bir sicil oluşturmak için veriyor.

17:39 Yani gerçekleri takip etmelerinl ve yasaya uymalarını isteyecek. Müzakerelerini sadece gerçeklere ve yasalara göre yapmalarını isteyecek.

17:38 Açıkçası, savunma avukatlarının dilekçede "çanı çalma" ifadesini kullanmamasına şaşırdım. Çok yaygın kullanılan bir sözdür.

Yargıç Berman bu sabah jüri üyelerinden esas olarak duruşma boyunca çalınmış olabilecek çanları "susturmalarını" isteyecek.

17:32 Yani çan bir kere çalındı, jüri üyeleri de duydu. Yargıç "kafanızdan çıkarın" dese de, jüri üyeleri bunu yapabilir mi?

İşini düzgün yapan bir jüri üyesi yargıcın talimatlarını uygular. Ama savunma avukatlarına göre gerçek dünyada işler başka türlü yürüyor.

17:29 Yargıç Berman, jüri üyelerine Atilla'nın yaptırımları ihlal etmekle suçlandığı raporu yok saymalarını söylemişti.

Atilla'nın avukatlarına göre bu iyi ama yeterli değil.

Savunma avukatlarının sık kullandığı bir laf vardır: Bir kere zili çaldın mı, geri alamazsın.

17:19 Avukat Fleming, bu raporun sunulmasını "ölçüsüz" diye nitelemişti ve daha o zaman, savunmanın buna karşı bir adım atacağı belliydi.

O adımı bu sabah attılar.

17:16 Atilla'nın avukatlarının, Atilla aleyhinde sunulan uzman raporuna karşı itiraz dilekçesi aşağıda (dilekçe İngilizce).

Savunma, "Türkiye'de hazırlanan bu raporun bir Amerikan mahkemesinde yeri yok" dedi.

17:09 Yargıç Berman, iki jüri üyesini daha değiştirdi. Bu jürilerden biri çok önceden planlandığı bir seyahate çıkması nedeniyle, diğeri de sabah grip olduğunu ve ateşi çıktığını bildirdiği için azledildi.

17:06 Bugün için: Yargıç Berman, Atilla'nın suçlu mu yoksa masum mu olduğunu değerlendirecek olan jüri üyelerine yasalarla ilgili bilgi verecek. Jüri üyelerinin TSİ 19:00'da toplanarak müzakereye başlaması bekleniyor.

17:02 Atilla'nın avukatları, savcıların dünkü sorgusunun "jüri üyelerinde ön yargı yarattığını" söyledi. Dilekçede, Atilla'nın yaptırımları ihlal ettiğini savunan bir uzman raporunun sunulması, bu önyargının nedenleri arasında sayıldı.

16:54 Hakan Atilla'nın avukatları yine "davanın düşürülmesini" talep etti. Nedeni dünkü sorguda savcılığın sunduğu bir rapor.

Not: Savunma daha önce de "davanın düşürülmesini" talep etmiş, Yargıç Berman talebi reddetmişti.

Etiketler :