Ankara'da baroların yürüyüşüne polis engeli - VİDEO
Cuma günü 'çoklu baro sistemine' karşı yürüyüşe başlayan 80 baro başkanı Ankara'ya vardı. Burada toplanan avukatlar, baro başkanlarıyla birlikte yürüyüş yapmak istiyor.
Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz'ın alandan aktardığı bilgiye göre, Eskişehir Yolu'nda toplanan avukatlar, baro başkanlarının bölgeye ulaşmasını bekliyor. Yoğun polis koridorunun olduğu yerde, temsili yürüyüş yapmak isteyen avukatlara polis engel oluyor.
Baro başkanlarına sert müdahale
Fiziksel mesafeyi bahane gösteren polis, baro başkanlarının yürüyüşüne engel olmak istedi. Baro başkanları 1,5 metre mesafeyi koruyarak yürüyeceklerini ifade etti. Bunun üzerine arbede yaşandı. Polis, kalkanla süpürme yaptı. Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz'ın alandan verdiği bilgiye göre bir baro başkanına polis tekme attı. İzmir Barosu Başkanı'nın gözlüğü kırılırken, Gaziantep Barosu Başkanı'na da kaskla vuruldu.
Durakoğlu'ndan Halk TV'ye açıklama
Alanda Halk TV mikrofonuna konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, bugün yaşananların tek adam rejiminin görüntüsü olduğunu vurguladı. Durakoğlu, "Bilinmelidir ki biz buradan geçeceğiz. Hukuk mücadelesini ne pahasına olursa olsun vereceğiz" dedi.
Durakoğlu şöyle konuştu:
60 baro başkanı başkente giremiyor. Ankara'ya giremiyoruz. Bu cümleyi bağırarak söylemek istiyorum. Bize emniyet buranın başka bir cumhuriyet olduğunu söylüyor. 60 baro başkanı, kendi illerinden doğrudan doğruya emniyet güçlerinin refakatinde yola çıktılar. Burada aynı emniyet bizim Ankara'ya giremeyeceğimizi söylüyorlar.
Biz bir araya geldik, Ankara'ya girmeye çalışıyoruz. Bu bize, bu kadar kilometre yürüyüşlerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Bu ülkede anayasa var, bu ülkede yürüyüşe ilişkin düzenlemeler var. Bu düzenlemelerin hiçbirisine uymayan güvenlik güçleri var. Aslında yürümekte ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor bu.
Bizi girişte belki de çiçeklerle karşılasalardı ve bize neden yürüdüğümüzü sorsalardı belki o nezaket karşısında güçlük çekebilirdik. Ama şimdi burada bizi Ankara'ya sokmayan zihniyet nasıl da haklı yürüdüğümüzü ortaya koyuyor.
Bu ülkede hukuk mücadelesini sonuna kadar yapmaya kararlıyız. Ne pahasına olursa olsun yapacağız. O yasayı da değiştirseler, bu yasayı da değiştirseler bu tek adam rejimini afişe edeceğiz. Bu görüntü, bunun resmen ortaya çıktığı andır. Bir tespittir. Bu tespiti yaşamaya devam ediyoruz. Bilinmelidir ki biz buradan geçeceğiz.
Alkışlı protesto
Yürüyüşe izin vermeyen polise, avukatlardan alkışlı protestoyla karşılık geldi. Baro başkanlarının polis tarafından engellenerek toplanma alanına alınmaması üzerine avukatlar, "Gerekirse biz yürürüz" diyerek polise tepki gösterdi.
Anıtkabir'e giden baro başkanları da yürüyüşe katıldı
Polis, Ankara'ya girmesine müdahale ettiği avukatların oturma eylemini de "Özel mülktesiniz" diyerek engellemek istedi
Öte yandan TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden 15 baro başkanı da eyleme katıldı. Feyzioğlu ise alana gelmedi.
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sabah TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden 15 baro başkanının da yapılanları protesto etmek ve birlikte mücadele etmek için eyleme katıldıklarını söyledi.
Balkan, 15 baro başkanının kendilerinin yanına geldiğini aktardı.
Sivas Barosu Başkanı: Görüntüye izin vermemiştik
Evrensel'e konuşan Sivas Baro Başkanı Hacı Yılmaz Demir, Metin Feyzioğlu ile görüntü veren 15 başkanın müdahale olduğunu duyar duymaz buraya geldiğini, görüntünün gayriihtiyari çekildiğini ve fotoğrafın paylaşımına izin vermedikleri halde Feyzioğlu'nun paylaştığını söyledi.
Feyzioğlu'ndan açıklama
TBB Başkanı Metin Feyzioglu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası Ankara girişinde polis müdahalesi ile karşılanan baro başkanlarına ilişkin açıklama yaptı. Feyzioğlu, "Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Yürümek haktır. Baro başkanları yürümelidir" dedi.
TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini kaydetti. Yürüyüşün Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Feyzioğlu, “Temel haktır yürüyüş hakkı. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır. 150 metre yürüyüş yapacaklar. O 150 metre yürüyüşün ardından Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Bunun kamu düzenini bozan bir yanı yok. Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüştüm. Bir ortak noktada buluşulacak” dedi.
Feyzioğlu, tartışılan çoklu baro sistemine de karşı olduklarını hatırlattı, “Çoklu baro yanlış. Bizim açımızdan doğru bir yöntem değil takdir Meclisindir. Kimse de neden meclise ikna etmeye çalışıyorsunuz diye kızamaz.Tartışılan çoklu baro sistemi yapısına ilişkin biz mecliste çalışmayı tercih ediyoruz ama biz yürüyeceğiz diyene de engel olunmamalı” dedi.