AK Parti'nin milletvekili listesi Saray'da mı belirlenecek?

AK Parti'nin milletvekili listesi Saray'da mı belirlenecek?
Hüseyin Özay / Taraf - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), milletvekili seçimlerinin 7 Haziran’da yapılacağına yönelik açıklamasının ardından gözler partilerin milletvekili aday adayı listelerine çevrildi. AKP listelerini kimin...

Hüseyin Özay / Taraf - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), milletvekili seçimlerinin 7 Haziran’da yapılacağına yönelik açıklamasının ardından gözler partilerin milletvekili aday adayı listelerine çevrildi. AKP listelerini kimin hazırlayacağı merak ediliyordu. Beklenen oldu ve milletvekili aday adayı listeleri için startı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ve bazı parti üst düzey yöneticileri ile birlikte, “seçim stratejisi” belirledi. Stratejinin uygulanmasından ise “Beşir Hoca” sorumlu tutuldu.

Yani koordinasyon görevi, Beşir Atalay’a verildi. Listelerle ilgili çalışmalar Atalay’ın koordinatörlüğünde yürütülecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ise seçim bölgesinde ve bazı illerde adayları belirleme imkanı tanınacak. Yani bir anlamda Davutoğlu’na aday adayları için kontenjan tanınacak. AKP’nin seçim stratejinin ayrıntıları şöyle: AKP, milletvekili aday adaylarını belirlemek için 81 ilde alan yoklaması başlattı. Bu esnada mevcut vekillerin de, illerindeki reytingleri ölçülecek. Yani bir anlamda, milletvekillerinin seçmenleri nezdindeki kredileri çıkarılacak. Bu çalışmaların ardından il bazında raporlar oluşturulacak.

Raporların birer örneği de Saray’daki ekibe sunulacak. Aday adayları da bu raporlar doğrultusunda belirlenecek. AKP, bu yıl içinde yapılacak seçimlerde mevcut vekillerin en az üçte ikisini değiştirmeyi planlıyor. Bunun 72’si üç dönem kriteri nedeniyle Meclis’e veda edecek. Bunun dışında, Abdullah Gül’e yakın isimler ile cemaate yakın isimler de yeni dönemde yeniden aday gösterilmeyecek. Yine, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sürecinde, hükümeti yeterince sahip çıkmayan milletvekilleri de yeni dönemde kendilerini parlamento dışında bulacaklar. Haklarında yolsuzluk iddiası bulunan dört eski bakanın da, aday gösterilmemesi öngörülüyor.

“Ahmet Hoca’ya kontenjan verildi”

AKP’nin milletvekili aday listelerinin hazırlanmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun etkisinin ne olacağı tartışma konusu olmuştu. Şimdiye kadar yapılan listelerle ilgili çalışmalara Davutoğlu’nun yakın ekibi dahil edilmedi.

Çalışmalar daha çok Saray’daki danışman ekibi ile parti yönetimindeki birkaç isim üzerinden yürütülüyor. Bu nedenle yeniden aday olmak isteyen milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım nezdinde lobi faaliyetinde bulunuyor.

AKP kulislerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ise seçim bölgesi ve bazı illerin milletvekili aday adaylarının belirlenmesinde söz sahibi olacağı konuşuluyor. Bu durum, parti içinde “Ahmet Hoca’ya kontenjan verildi” şeklinde yorumlanıyor.