AFAD ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın bütçesinin düşürülmesine CHP'li isimden tepki
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, 2025 yılı bütçesine ve 22 bin 104 lira olarak açıklanan asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Arslan, 2025 bütçesinin halkın refah seviyesini yükseltecek bir yaklaşımla hazırlanmadığını söyledi.
"366 MİLYAR DOLAR VERGİ GELİRİ OLARAK HEDEFLENDİ"
366 milyar dolar büyüklüğünde bir gelirin vatandaşlardan ve tüzel kurumlardan vergi gelirleri olarak hedeflendiğini söyleyen Arslan, "2025 yılı bütçesi önce komisyonda ardında da 12 günlük maratonla TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlandı. Ne yazık ki bütün girişimlerimize, değişiklik önerilerimize rağmen tekliflerimiz iktidar partisinin milletvekilleri tarafından hiçbir şekilde kabul görmeyerek cumhurbaşkanlığından gönderildiği biçimde kabul edilerek yürürlüğe 1 Ocak'ta girecek.
Bütçe büyüklüğü açısından baktığımızda 2025 yılında iktidar bugün ki kurla değerlendirerek söylemek isterim, yaklaşık 366 milyar dolar büyüklüğünde bir geliri vatandaşlardan ve tüzel kurumlardan vergi gelirleri olarak hedefledi. Bununla yetinmeyerek bütçede açık da ortaya çıkacağı için yaklaşık yine 52-53 milyar dolar seviyesinde bir borçlanmayla birlikte 2025 yılında 420 milyar dolar civarında bir harcama yapacağını bütçenin detaylarıyla ortaya koydu” şeklinde konuştu.
"YURTTAŞLARIN SORUNLARINI ÇÖZECEK BİR BÜTÇE DEĞİL"
Arslan, "Bizim beklentimiz ülkemizin uzun yıllardır içinde bulunduğu ekonomik sorunlar ve özel olarak da dar ve sabit gelirli yurttaşlarımızın sorunlarını çözmekten, uzak ne yazık ki üretimiyle, tüketimiyle eğitimden sağlığına, emeklisinden çalışanlarına, kadınından gencine, yaşlısından çocuğuna kadar çok ağır bir ekonomik, sosyal program altında yaşama tutunmaya çalışan insanlarımızı 2025 yılında ne yazık ki sorunlarının çözümüne ilişkin bütçede çok fazla da ödenek ayrılmadığını üzülerek gördük. Buna karşı muhalefetimizi de geçekleştirdik" dedi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçelerinin düşürüldüğüne dikkat çeken Arslan, "2025 yılı bütçesi 2024 yılına göre yaklaşık olarak ortalama yüzde 31 gider ve harcamalarda bir artışı ön gördük. Bu oranlar bakanlıklara ve ilgili kurum kuruluşlara göre değişiklik arz etmekle beraber iki bakanlığın bütçesinin 2024 yılına göre düştüğüne tanık olduk.
Bunlardan en önemlisi, ülkemizin başta deprem olmak üzere afet kuşağında olan ve olası büyük depremlere bilim insanları tarafından ortaya konulan yaklaşımlarla ne yazık ki tanıklık edecek ülkemiz açısından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesi ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin 2024 yılına göre 2025 yılında düşürüldüğüne tanık olduk" diye konuştu.
"AFAD’IN BÜTÇESİ DÜŞÜRÜLDÜ"
Arslan, "Örneğin Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesi bir önceki yıla göre 52 milyar lira, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi de ne yazık ki 3 milyar lira düşürülerek kabul edilmiş oldu. Çevre şehircilik dediğimizde tabi ki afetler ön plana çıkıyor. Bakanlığın dışında da afet riskiyle ilgili olarak var olan kamu kuruluşlarının ayrı bütçeleri de var. Onlardan bir tanesi AFAD. AFAD’ın 2024 yılı bütçesi 671 milyar lira iken 2025’te bu rakam 404 milyar düşürülerek 267 milyar olarak kabul edildi" şeklinde konuştu.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın bütçesinin 84 milyar lira düştüğünü belirten Arslan, "Kentsel dönüşüm illerimizde çokça konuşulan bir konu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın bütçesi de 2024 yılında 219 milyar lira iken, 2025’te 136 milyar liraya düşürüldü. 84 milyarlık da orada düşüş var. Bütçenin içinde programlar itibariyle de ayrılan bütçeleri değerlendirmek durumundayız. Şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yönetimine 2024 yılında 906,5 milyar ödenek ayrılmışken ve harcama yapılmışken, 2025 yılında 480 milyar lira yani yarı yarıya azaltılarak 426 milyara düşürüldüğüne ne yazık ki tanıklık ettik" ifadelerini kullandı.
"Hükümete Ülkemizde afetle ilgili başta deprem olmak üzere mücadele tamamlanmış mıdır?" Sorusunu soran Arslan, "Buradan şu soruyu sormak gerekiyor; ülkemizde afetle ilgili başta deprem olmak üzere mücadele tamamlanmış mıdır? Bütün yerleşim yerlerinde, illerimizde ortaya çıkan sağlıksız binaların yenilenmesi, kentsel yenilenme, kentlerin dirençli kentler haline getirilmesi ile ilgili süreç tamamlanmış mıdır da 2024 yılına göre bu programa, bu ödeneklere, bu kurumlara ayrılan bütçelerde indirime gidilmiştir? Bu hükümete, ilgili bakanlıklara ve kurumlara sorulması gereken temel sorulardan bir tanesidir" dedi.
"DAĞIN FARE BİLE DOĞURMADIĞI BİR RAKAM AÇIKLANDI"
2025 asgari ücreti ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Arslan, şu ifadeleri kullandı:
"Dağın fare bile doğurmadığı bir rakam açıklandı. Biz bütçe içerisinde bunun böyle olabileceğini üç aşağı beş yukarı zaten bekliyorduk ama yanılmayı çok istiyorduk. Mücadelemiz, halkın sokaktaki feryadı belki iktidarı geri adım attırarak 2025 yılı için daha refah ve huzur sağlayacak bir asgari ücretin açıklanmasını bekliyorduk. Ne yazık ki gerçekleşmedi."
"HİÇ ZAMAN KAYBETMEKSİZİN ÜLKEYİ SEÇİME TAŞIMALIYIZ"
Ocak ayında emeklilerimize verilecek zam oranları da azalacak. Yüzde 15-20’yi geçmeyeceği çok açık bir biçimde ortaya çıkıyor. Buradan bütün yurttaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bu kadermiş gibi sunulmaya çalışılan yaşam tarzına 22 yıllık iktidarın sonunda hiçbirimiz mecbur değiliz. Kendi yarattığımız bütçemizden yurttaşlarımız hakkı olanı almak istiyorlar ve bu kötü ekonomik tablonun ortaya çıkmasında da milyonlarca insanımızın sorumluğu yoktur.
Bütün yurttaşlarımızı 2025 yılında içinde bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırmak, bu kötü politikalardan kurtarmanın yolu mevcut iktidarı iş başından uzaklaştırmaktan geçiyor. Bunun yolu da hiç zaman kaybetmeksizin ülkeyi seçime taşımaktır. Bu köhne düzenden mutlaka yurttaşlarımızı ve ülkemizi kurtaracağız.”