Adalet 12 yıldır kör uçuyormuş
Sayıştay denetim raporunda, 2021 yılı bütçesinden 23 milyar 973 milyon 52 bin TL ödenek alan Adalet Bakanlığı'nın yıl sonunda 28 milyar 251 milyon 566 bin TL harcama yaptığı tespit edildi. Bakanlığın fazladan 4 milyar 278 milyon 514 bin TL harcaması dikkat çekti.
Bakanlıkta iç kontrol yok
Sayıştay raporuna göre; Adalet Bakanlığı, 'hassas görevlere' ilişkin prosedür belirlemedi. Bakanlıkta kurumsal risk yönetiminin kurulmadığı da tespit edildi. Raporda, Adalet Bakanlığı'nın amaç ve hedeflerini gerçekleşmesini engelleyecek iç kontrol risklerin belirlenmedi kaydedildi. İç kontrol sistemine ilişkin denetim ve raporlama çalışmaları bulunmadığı da tespit edilirken iç kontrol sisteminin değerlendirilmesinin ise hiç yapılmadığı kaydedildi. Bakanlıkta, risk çalışması yapılmaması nedeni ile risklerin kabul edilebilir düzeye indirilmesine yönelik kontrol faaliyetleri de yapılmadı.
12 yıldır plansız
Raporda, Adalet Bakanlığı'nın en son 2010 yılında 'uyum eylem planı' hazırladığını sonraki yıllarda hiç eylem planı hazırlamadığı ortaya çıktı. 'Uyum eylem planı'; Bakanlıkta, mevcut durumdaki tüm eksiklerin tespit edildiği ve bu eksiklerin giderilmesi için yapılması gerekenlerin ele alındığı geniş bir rapor.
Bakanlığın en son 2010 yılında hazırladığı eylem planında, çözülmesi için ele alınan bazı tespitler şöyle;
- Yargı çalışanları için Etik Eğitim Stratejisi hazırlanacaktır.
- Risk yönetimi eğitimi alınacaktır.
- UYAP yazılımları ihtiyaca göre geliştirilecektir.
- Evrensel ilkeler gözetilmek suretiyle Yargı mensupları için Yargısal Etik İlkeleri geliştirilecektir.
- Süreç yönetimi eğitimi alınacaktır.
- Birimlerin risk analizlerini yapmalarına yardımcı olmak üzere rehber hazırlanacaktır.
- Gerekli mevzuat değişikliği yapılarak DYS kapsamında elektronik arşiv yazılımı geliştirilecektir.
Bakanlığın en son 2010 yılında hazırladığı eylem planında, yer alan başlıklardan bazıları şöyle
Etik Değerler ve Dürüstlük:Personel davranışlarını belirleyen kuralların personel tarafından bilinmesi sağlanmalıdır.
Misyon, Organizasyon Yapısı ve Görevler:İdarelerin misyonu ile birimlerin ve personelin görev tanımları yazılı olarak belirlenmeli, personele duyurulmalı ve idarede uygun bir organizasyon yapısı oluşturulmalıdır.
Yetki Devri: İdarelerde yetkiler ve yetki devrinin sınırları açıkça belirlenmeli ve yazılı olarak bildirilmelidir. Devredilen yetkinin önemi ve riski dikkate alınarak yetki devri yapılmalıdır.
Planlama ve Programlama: İdareler, faaliyetlerini, amaç, hedef ve göstergelerini ve bunları gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları kaynakları içeren plan ve programlarını oluşturmalı ve duyurmalı, faaliyetlerinin plan ve programlara uygunluğunu sağlamalıdır.
Risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi: İdareler, sistemli bir şekilde analizler yaparak amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyebilecek iç ve dış riskleri tanımlayarak değerlendirmeli ve alınacak önlemleri belirlemelidir.
Kontrol stratejileri ve yöntemleri: İdareler, hedeflerine ulaşmayı amaçlayan ve riskleri karşılamaya uygun kontrol strateji ve yöntemlerini belirlemeli ve uygulamalıdır.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi