ABD İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye'ye Sert Eleştiri!

ABD İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye'ye Sert Eleştiri!
 ABD'nin geleneksel olarak yayınladığı İnsan Hakları Raporu'nda, Türkiye'ye 'kırık not' verildi.2014 yılına yönelik Ülkelerin İnsan Hakları Uygulamaları Raporu'nda, hemen hemen her otoriter yönetimlerde yolsuzlukların...
 ABD'nin geleneksel olarak yayınladığı İnsan Hakları Raporu'nda, Türkiye'ye 'kırık not' verildi.
2014 yılına yönelik Ülkelerin İnsan Hakları Uygulamaları Raporu'nda, hemen hemen her otoriter yönetimlerde yolsuzlukların yaygınlaştığı, şeffaflık ve hesap verebilirliğin azaldığı vurgulandı.

Rapordaki genel ifadede yolsuzluğun egemen olduğu toplumlarda, hırs ve güç kontrolünü yitirmiş yöneticilerin, yolsuzlukları kendi yerlerini sağlamlaştırmak için kullandıkları belirtildi.

Ayrıca yolsuzluğa karşı çıkan kişi yada kurumların dava edildiği ifade edilen raporda yolsuzlukların güvenlik güçlerinin etkilerinin azalmasına, yargının bağımsızlığını yitirmesine ve ekonomilerin zarar görmesine yol açtığına dikkat çekildi.

Türkiye ile ilgili olarak da hükümetin uygulamalarını eleştiren medya kuruluşları ve gazeteciler üzerinde intikam amaçlı cezalandırma, hapse atma, işinden ettirme politikaları uygulandığı belirtilen raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın adı anılarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini eleştiren gazetecilere, adlarını vererek açıkça saldırdı. Ekonomi gazetecisi Amberin Zaman'a, 'gazeteci kılığına girmiş utanmaz militan' diyebilecek kadar ileri gitti. Erdoğan'ın, The New York Times'in İstanbul muhabiri Ceylan Yeğinsu'nun fotoğrafını yandaş gazetelerin birinci sayfalarında yayınlatmasının ardından, Yeğinsu binlerce tehdit aldı. İnsan hakları ve basın özgürlüğü eylemcileri hakkında binlerce dava açıldı" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de yargı ve hukuk sisteminin, devletin kolluk kuvvetlerinin siyasallaştırıldığı da belirtilen raporda, Gezi Parkı olaylarında yaşananlar, Berkin Elvan'ın ölümü, Şırnak'ta 34 kişinin öldürülmesi gibi konular da ayrıntılı olarak ele alındı.

17 VE 25 ARALIK SORUŞTURMALARININ HÜKÜMET TARAFINDAN KAPATILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsan Hakları Raporu, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuruldu. Raporun Türkiye bölümünde, ülkede yaşanan basın, ifade ve toplanma özgürlüğü gibi alanlara geniş yer ayrıldı.

Raporda, diğer insan hakları problemleri olarak; güvenlik güçlerinin yasa dışı bir şekilde insanları öldürdüğü iddiası, işkence ve güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı iddiaları, cezaevlerindeki eksiklikler ve aşırı yoğunluk, dini azınlıklara yönelik dini özgürlüklerde kısıtlamalar ve ihlaller, yolsuzluk, özellikle Güneydoğuda insan hakları örgütlerine hükümet kısıtlamaları sayıldı, cezasızlığın da hala bir sorun olarak durduğu belirtildi.

Raporda ayrıca 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının hükümet tarafından kapatıldığı ve delillerin yok edildiği, ayrıca operasyonlara katılan polis ve savcıların görevden alındığı belirtildi. Yeni kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri sayesinde hükümete yönelik herhangi bir soruşturmanın açılmasının zorlandığı da raporda dile getirildi.