6 yıl hapis cezası istenen eğitimcinin yargılanmasına başlandı

6 yıl hapis cezası istenen eğitimcinin yargılanmasına başlandı
ADANA'da, 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yapılan yürüyüşte polise direndiği ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği' suçlamasıyla hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava...

ADANA'da, 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yapılan yürüyüşte polise direndiği ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği' suçlamasıyla hakkında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan eski biyoloji öğretmeni, CHP'li Seyhan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Güven Boğa hakim karşısına çıktı.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki İnönü Parkı'nda 26 Aralık 2013'te toplanan KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB üyesi yaklaşık 300 kişi, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle hükümeti protesto etmek için 500 metre uzaklıktaki Atatürk Parkı'na yürümek istedi. Ancak yürüyüşe izin vermeyen polis, ısrar eden eylemcilere biber gazı ve su sıkarak müdahale etti. Çıkan olaylarda 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. O dönem Eğitim-Sen üyesi olan biyoloji öğretmeni Güven Boğa, yaralandığını belirterek Cumhuriyet Savcılığı'na başvurup polisler hakkında şikayetçi oldu.

POLİSLER HAKKINDA TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Adana Cumhuriyet Savcılığı polisler hakkında takipsizlik kararı verdi. Bir üst makam olan Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararını yerinde bulunca Güven Boğa, bireysel olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Güven Boğa hakkında, 'görevi yaptırmamak için direnme' ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme' suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Eğitim- Sen üyesi ve şube başkanı olduğu yıllarda hakkında açılan davalarda aldığı cezaları AİHM'e taşıyan ve bu mahkemede 9 dosyası bulunan, son olarak şikayet ettiği polisler hakkında verilen takipsizlik kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Güven Boğa ile haklarında aynı suçlamalarla dava açılan Nedim Tolga Keklik ve Serhat Özpolat da Adana 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Aynı davada yargılanan Özgür Kapılı'nın katılmadığı duruşmada savunma yapan Boğa, "Yürüyüşümüz barış amaçlı olup yasa dışı bir olay içermemektedir. Buna benzer yürüyüşler sonucu hakkımda açılan davalardan beraat ettim. Yürüyüşte polisin şiddeti ile karşılaştım ve yaralandım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme hakimi duruşmaya katılmayan Özgür Kapılı hakkında zorla getirme kararı çıkararak duruşmayı erteledi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Duruşma öncesi Adana Adliyesi önünde toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve Adana Tabipler Odası üyeleri Güven Boğa'ya destek vermek için basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, "Güven Boğa, polisler hakkında suç duyurusunda bulunmasaydı, inanıyoruz ki bu dava açılmamış olacaktı. İntikamcı duygularla KESK üye ve yöneticilerini cezalandırmak için açılan bu davaları kınıyoruz" dedi.