1150 Odalı Saray Yetmedi Ata’nın Köşkü’nü de Alıyor

1150 Odalı Saray Yetmedi Ata’nın Köşkü’nü de Alıyor
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kaçak olarak inşa edilen 1150 odalı Saray ve 250 odalı özel konut Cumhurbaşkanlığı’na yetmedi...Erdoğan’ın maliyetini bir milyar dolar (2 milyar 700 milyon lira) olarak açıkladığı...

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kaçak olarak inşa edilen 1150 odalı Saray ve 250 odalı özel konut Cumhurbaşkanlığı’na yetmedi...

Erdoğan’ın maliyetini bir milyar dolar (2 milyar 700 milyon lira) olarak açıkladığı Saray, havadan böyle görünüyor. Başbakanlığın devrettiği Atatürk’ün mirası olan Marmara Köşkü, Saray ile Erdoğan Ailesi’nin ikameti için yaptırılan konutun yanında kulübe gibi kalıyor.

Atatürk’ün konut olarak kullandığı tarihi Marmara Köşkü’nün MİT’ten alınıp Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmesi kararı çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Marmara Köşkü’nün devredilmesini yargıya taşıyacağını açıkladı. Ankara 1 no’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 2014’te Atatürk Orman Çiftliği’nin 137 bin metrekarelik alanını Başbakanlık’a kiraladı. Kiralama işinde kurul üyelerinden Yenimahalle Belediye Başkanlığı görevlisi Ayşe Betül Uyar dışındaki üyeler evet oyu kullandı. Sarayı genişletme çalışmaları kapsamında yine çiftliğe ait 40 bin metrekarelik bir alan da bu kez kiralama yoluyla Cumhurbaşkanlığına verildi.

KÖŞKÜN TESCİLİ YAPILDI

Böylece AOÇ’den Cumhurbaşkanlığı’na geçen alan 177 bin metrekareye ulaştı. Burada bulunan MİT’e ait Marmara Köşkü de kiralama alanına girdi. Kiralama alanı dışında kalan Atatürk Evi gibi, Marmara Köşkü’nün de AOÇ mülkiyetinde bırakılması gerekirken, buna uyulmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray’ın bulunduğu yerleşkede Başbakanlık’a bağlı hiçbir tesisin bulunmamasını istedi. Çiftliğin kurulduğu dönemde Atatürk Evi olan Marmara Köşkü de “yabancı konuklar için” misafirhane yapılacağı gerekçesiyle kiralama alanı içine katıldı. Geçen perşembe günü Marmara Köşkü’nün tescili de yapıldı. Ve değerli yapılar arasında yer aldığı için yıkılması zorlaştırıldı. Ancak restorasyon projeleri Koruma Kurulu tarafından incelendikten sonra, restorasyonuna izin verilecek.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇIYOR

Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün Cumhurbaşkanlığına devredilmesi kararını Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşıyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Atatürk’ün vasiyeti ihlal edilerek yapılan Kaçak Saray’daki her hareket gündemimizdedir, Atatürk’ün Marmara Köşkü Kaçak Saraya devredilemez, yargıya taşıyacağız” dedi.

ATA’NIN EVİNİ, KÜLLİYEYE KATTILAR

Ata’nın halkla buluşmalarına ev sahipliği yapan mütevazı Marmara Köşkü Cumhurbaşkanlığı’na verildi. Köşk, yabancı misafirler için düzenlenecek.