Belediye grevlerinde son durum: Taraflar ne diyor, grevler yayılacak mı?
İstanbul'da ilk olarak Kadıköy Belediyesi'nde işçiler, toplu iş sözleşmesi süreçlenin tıkanmasının ardından greve başladı. Kadıköy Belediyesi ile sendika arasında varılan anlaşma ardından sona erdi.
Kadıköy Belediyesi'nin ardından Maltepe Belediyesi'nde işçiler 23 Şubat'ta greve çıktı. Kartal, Ataşehir ve Beşiktaş'ta ise belediye binalarının girişine grev kararı asan işçiler, anlaşma sağlanamaması durumunda Mart ayında greve çıkacaklarını duyurdu. Greve çıkılan belediyelerin tamamında CHP'li başkanlar görev yapıyor.
Başkan Kılıç: En düşük ücrete 4 bin 188 lira önerdik
Kadıköy Belediyesi'ndeki grevin ardından Maltepe Belediyesi'nde de grev başladı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Genel-İş'e sunulan en düşük ücret alan emekçilere ikramiyeler hariç yüzde 47'lik zamla 4188 TL ücretin reddedilerek grev kararı alındığını" belirtti ve sendikanın 5 bin 200 lira talep ettiğini bunun ise bütçeyi aştığını dile getirdi.
Genel İş: Günlük bürüt 11 lira teklif edildi
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun ise yaptığı açıklamada, belediyede 93 kişinin yasal asgari ücret olan brüt 119 TL günlük ücretle, yaklaşık 450 işçinin ise günlük brüt 123 TL ile çalıştığını söyledi ve şöyle konuştu: "Taban ücrete yüzde 40'ın üzerinde zam yaptığını belirten belediye yönetiminin bu teklifinden etkilenen yalnızca 35 kişidir. Ücret zammı olarak herkese günlük 11 TL brüt zam teklif edilmiştir. Bu teklifin oransal karşılığı yüzde 5 ile yüzde 8 arasındadır."
Maltepe'de sokak kenarlarında çöpler tartışma yarattı.
İBB çöp topluyor tartışması
Sendika yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi logolu araçların Maltepe'de çöp toplamaya çalıştığını söyleyerek, İBB'yi "grev kırıcılık" ile suçluyor.
Maltepe Belediye Başkanı Kılıç bu konuda "Emekçilerimiz demokratik hakkını kullanıyor, saygı duyuyoruz. Biz de Maltepe'ye hizmet hakkımızı kullanmak istiyoruz. Sendika ile görüşmelerimiz sürüyor. Hem halkımızı hem de emekçilerimizi memnun edecek bir sonucu kısa süre içinde alacağız" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada, çöplerin toplanmaması nedeniyle kendilerine şikayet iletildiğini bu nedenle Maltepe'de çöplerin toplandığını ifade edildi.
Belediyeler neden greve çıkıyor?
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş), Bakırköy'de belediye şirketlerinin yetki itiraz davaları nedeniyle toplu iş sözleşmelerinin imzalanamadığı gerekçesiyle, bir süredir Bakırköy'de de eylemler düzenliyor.
Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş'ta da süreç başladı
Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş belediye binalarının girişlerine de grev kararı asıldı. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda işçiler 2 Mart'ta Ataşehir'de, 4 Mart'ta Kartal'da, 15 Mart'ta Beşiktaş'ta greve çıkacak.
DİSK'ten açıklama
DİSK Yönetim Kurulu, Cuma günü söz konusu belediyelerdeki toplu iş sözleşme süreçlerine dair bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Emeğin hakları olmadan demokrasi olmaz!" başlıklı açıklamada DİSK'in sermaye, iktidar ve siyasi partilerden bağımsız olduğu belirtildi ve "DİSK'i hizaya çekme cüretini gösterenler bilsinler ki, DİSK'in hizasını siyaset esnafları, patron ve iktidar odakları değil sadece işçi sınıfının çıkarları ve mücadelesi belirler" denildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Bakanlar Kurulu'nda olan grev kararlarını erteleme yetkisi de 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' ile beraber cumhurbaşkanına verildi. Bu durum ülkemizde zaten sınırlı olan grev hakkını iyiden iyiye kullanılamaz hale getirdi. AKP iktidarları döneminde 17 erteleme kararıyla, 200 bine yakın işçinin grevi fiilen yasaklandı.
Bu ülkede demokrasi isteyen aklı başında herkesin sorması gereken soru neden bazı belediyelerde bu hakkın kullanıldığı değil, neden iktidara bağlı belediyelerde bu hakkın kullanılmasının engellendiğidir. 'Neden DİSK'li işçilerin grev hakkını kullandığı' değil, örgütlü ve örgütsüz diğer işçilerin bu hakkı neden kullanamadığıdır."
İktidar konuya nasıl bakıyor?
Hükümetten birçok isim ise grevlere ilişkin yaptığı açıklamalarda CHP'yi suçlarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında salona, "CHP'li belediyelerin beceriksizliği" isimli bir video yayımladı ve "CHP; çöp, çukur, çamur. Bu kadar basit bir konuda bile vatandaşlarımıza hizmet veremeyenleri yok saymayacağız, kayıp olarak ilan etmeyeceğiz de ne yapacağız?" dedi.
Erdoğan, partisinin İstanbul İl kongresinde yaptığı konuşmada da, "Bu şehri yeniden çöp dağlarına, kokuya, yokluğa, ihmale maruz bırakanlarla, sandıkta hesaplaşacağız 2023'te" ifadesini kullandı. Bu sözler 1993'te İstanbul'da temizlik işçilerinin yaptığı ünlü çöp grevine atıf. O grevde günlerce çöpler toplanmamış, sokaklarda öbekler oluşmuştu. 1994 Martında yapılan seçimlerde bu grevin belediyenin CHP'den (SHP) Tayyip Erdoğan yönetimine geçmesinde etkisi olduğu hala söylenen bir konu. erdoğan da çöp dağları derken hala o grev günlerinin propagandasını yapıyor.
Kadıköy Belediyesinde grev: Belediye ile sendikadan çelişkili açıklamalar