Yoksulluk Sınırı: 4 bin 395 Lira

Yoksulluk Sınırı: 4 bin 395 Lira
TÜRK-İŞ, Mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını bin 349 TL, yoksulluk sınırını 4 bin 395 TL olarak hesapladı.Konfederasyon, gıda fiyatlarında bahar etkisi olmadığına işaret ederek, “Mutfak enflasyonunda aylık...

TÜRK-İŞ, Mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını bin 349 TL, yoksulluk sınırını 4 bin 395 TL olarak hesapladı.

Konfederasyon, gıda fiyatlarında bahar etkisi olmadığına işaret ederek, “Mutfak enflasyonunda aylık artış yüzde 1,18 ve son 12 aylık artış yüzde 16,56 oranında. Bir kişinin geçim maliyeti bin 644 TL.” tespitini yaptı.

TÜRK-İŞ’in 28 yıldan bu yana, her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırması, ülkedeki ekonomik ve sosyal durumu ortaya koyan, çalışanların geçim koşullarını yansıtan önemli bir gösterge olarak biliniyor.

Son araştırmaya göre 2015 Mayıs ayı itibariyle; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 349 lira 22 kuruş oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 394 lira 87 kuruş olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer gıda fiyatlarında görülen artış çalışanların geçim koşullarına olumsuz yansıdı.

Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin aile bütçelerinde ağırlıklı olarak yer alan mutfak harcamasındaki artış oranı tüketici fiyatlarındaki artışın üzerinde bir seyir izliyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, 2015 yılının ilk beş ayı sonunda 117 TL artış gösterdi. Ailenin yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre dört ayın sonunda 381 TL oldu.
Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay asgari ücret halen 949,08 TL olmasına rağmen bin 644 TL olarak hesaplandı. Yaşama ücreti olarak tanımlanan asgari ücretin satın alma gücünün bir aileyi geçindirmeye yetmediği, 4 kişilik ailenin mutfak harcamasını bile karşılamaktan uzak görüldü.