Yabancı Yatırımcı Tetikte: Yerel Seçimler Sonrasına Dikkat Çekildi

Yabancı Yatırımcı Tetikte: Yerel Seçimler Sonrasına Dikkat Çekildi
Yabancı son 4 yılda 70 milyar dolarlık çıkış yaptığı Türkiye piyasalarına uzmanların ifadesiyle yeniden giriş için fırsat kolluyor. Uzmanlara göre, rasyonel politikaların sürmesi halinde, seçim sonrası yabancı girişi hızlanabilir.

Türkiye ekonomisi son yıllarda olmadığı kadar yabancı yatırımcının gündeminde. Son 4 yılda 70 milyar dolarlık yabancı çıkışına şahitlik edildi. Seçimlerin ardından değişen ekonomi politikaları yabancının uzun süredir net satışçı olduğu Türkiye’de yeniden fırsat gözlemesine yol açtı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre ekonomik normalleşme uygulamalarında hata yapılmaması ve büyük bir siyasi diplomatik değişim olmadığı sürece analistlerin beklentisi yılda 15- 20 milyar dolar seviyesinde bir giriş yaşanması sürpriz olmayacak.

thumbs-b-c-9d97d1896496ca7b27989997bd346f81.jpg

TL CİNSİ VARLIKLARA İLGİ BÜYÜK

Uzmanlar değişim sinyallerinin başladığına da işaret etti. Orca Marco Finansal Danışmanlık Kurucusu ve Stratejist Evren Kırıkoğlu yabancı yatırımcı tarafında TL cinsi varlıklara yönelik çok büyük bir ilgi olduğunu dile getirerek beklentilerinin de bulunduğunu kaydetti.

Kırıkoğlu, 2024'te Türkiye'nin mevcut yeni ekonomi yaklaşımını koruduğu takdirde olumlu ayrışabilecek bir noktada olabileceğine işaret ederek, "Yabancı yatırımcı tabanında Türkiye ve TL cinsi varlıklara dair çok büyük bir ilgi var. Yabancı bir takım farklı haberler bekliyor olabilir bunlar arasında faizlerdeki seyrin netleşmesi, tepe noktanın görülmesi, yabancı swap kısıtlarına dair haberlerin, yerel seçimlerin netleşmesi gibi hikayeler bekleniyor olabilir. Ama hepsinin arka planında ilk fırsat bulduğumuzda TL cinsi varlıklarda pozisyon alalım niyeti olduğu çok çok bariz. Seçimlerden sonra uygulanan politikalar, gerçekleşen tüm diplomatik gelişmeler uluslararası ilginin olduğunu da teyit ediyor” dedi.

thumbs-b-c-4ae05c9df4e6da7f2f305ba99d139b2e.jpg

YEREL SEÇİM SONRASINA DİKKAT ÇEKİLİYOR

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, yabancı yatırımcının olumlu raporlarının henüz girişlerde görülmediğini belirterek “Kaldı ki bazı jeopolitik gelişmelerde bizim tavrımız çok net olmadığı için, farklı açıklamalar geldiği için yabancı yatırımcının girişi gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere kadar zor görünüyor.

Çünkü yabancı yatırımcının kafasında ister istemez seçime kadar bu ekonomi politikalarının devam edeceği fikri var ancak seçim sonrasında ne olacağına yönelik politikalarda değişiklik olur mu konusunda aklında soru işaretleri var. O nedenle görünen o ki olumlu raporların gelmesi içidir, ancak yabancının net şekilde giriş yapması da 2024 seçimleri sonrasında uygulanan para politikasının devam edip etmeyeceğine bağlı” diye konuştu.