TOBB'dan Nakit Yavaşlaması Uyarısı
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşandığını belirterek, nakit yavaşlaması yaşandığını ifade etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşandığını belirterek, nakit yavaşlaması yaşandığını ancak reel sektörün sağlam büyüme gösterdiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “İş hayatı zaten zor ve meşakkatlidir. Şimdi bir de bu terör belası yüzünden büyük sıkıntı yaşıyorlar. Sayın Başbakanımız, Doğu ve Güneydoğu Doğu Anadolu’dan, Oda ve Borsa Başkanlarımız ile bir araya geldiler. Meseleyi istişare ettiler. Yalnız olmadıklarını, destek tedbirleri için çalıştıklarını gösterdiler. Onların bu duyarlılığını ve meselenin suhulet yoluyla çözümündeki kararlılığını görmek, bizlere de büyük bir güven ve moral verdi” dedi.
Hisarcıklıoğlu TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantısında konuştu. TOBB camiası olarak Türkiye’nin büyük bir ülke olduğuna, her sorunu aşacak güçte bulunduğuna inandıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Yeter ki, birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim” dedi.
Dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin, reel sektörün, sağlamlığını gösterdiğini anlatan Hisarcıkloğlu, “2015’in son çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 4,2’ye ulaştı. Bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4’e ulaşma ihtimali güçlendi. Ama rehavete kapılmayacağız. Riskleri göz ardı etmeyeceğiz. Fırsatları da gözden kaçırmayacağız. Sıkıntılar noktasında, elbette en büyük önceliğimiz, memleketin tamamında huzur ve güven ortamının güçlendirilmesidir” diye konuştu.
Piyasada nakit akışındaki yavaşlamanın diğer önemli sorun olduğunu aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, “Resmi rakamlar, çek ve senet ödeme sorunlarının arttığını gösteriyor. Özellikle çeke olan güvenin, yeninden tesis edilmesine ihtiyaç var. Bankaların da sadece kendilerini değil, ekonominin bütününü düşünerek, daha hassas ve sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Yatırım Teşvik sistemi, reel sektördeki yatırımcılarımız için önemli bir mekanizma. Hükümetimizle yaptığımız istişareler sonrası şu an mevcut teşvik sistemi, sektörel ve bölgesel farklılık kazanmıştı. Şimdi, günün şartlarına uygun yeni bir revizyona ihtiyaç var” önerisinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
“-Kore’nin yaptığı gibi, eşitlikçi değil seçici bir teşvik anlayışına ihtiyaç var. Ürün / Proje / Teknoloji bazlı teşvikler verebilmeliyiz. Bir İl’in tamamının aynı teşvik bölgesinde yer alması da haksız sonuçlar doğuruyor. İlçe bazlı teşvik sistemine geçmemiz gerekiyor. Asgari ücret artışı, reel üzerinde önemli bir maliyet artışı getirdi. Hükümetimiz, bütçe imkânları çerçevesinde bir destek sağladı. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak 1 sene süreli bu desteği güçlendirecek adımlara ihtiyaç var.
-İstihdam dostu büyüme sağlamak için, istihdam üzerindeki mali yükler, kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam uygulamaları birlikte ele alınarak, bütüncül anlayışta bir, işgücü piyasası reformunu hayata geçirmeliyiz.
-Ülkemiz açısında stratejik öneme sahip turizm sektöründe, sezon dışı zamanlarda istihdam üzerindeki vergi-prim yükü kaldırılmalıdır. Bu konuda Sayın Başbakanımız ile de mutabık kaldık. Uygulamanın bir an önce başlatılmasını bekliyoruz. Pek çok sektörde, girdi çıktı arasında büyük KDV oranı farkı bulunuyor. Bu yüzden şirketler KDV alacaklarını uzun süre tahsil edemiyor ve finansman sıkıntısı yaşıyor. Devlet nasıl alacağına şahin ise, borcuna da aynı duyarlılığı göstermeli. Şirketlerin KDV alacaklarının Kurumlar Vergisi’nden mahsup edilebilmesi imkânı getirilmelidir.
-Hükümetimizin, reel sektörün ihtiyaçları duyarlı yaklaşımını biliyoruz. Yine bu kapsamda attığı adımları, 25 Öncelikli Dönüşüm programını ve 2016 Eylem Planını son derece önemsiyor ve olumlu buluyoruz. Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkemize kazandıracağız.”
ANKA