Öztrak'tan Önemli İddia!

Öztrak'tan Önemli İddia!
 CHP'li Faik Öztrak, Mart ayında Türkiye’nin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirten önemli bir açıklama yaptı.CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yurtdışı oy verme işlemi sürerken...

 CHP'li Faik Öztrak, Mart ayında Türkiye’nin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirten önemli bir açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yurtdışı oy verme işlemi sürerken "Merkez Bankası’nın yurtdışına 170 çuval dolusu 10 ve 20 TL’lik banknot göndermesinin, Türkiye’de seçimlerin yapılmasına kısa süre kala kaynağı belirsiz para girişindeki rekorların" izaha muhtaç olduğunu söyledi.

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Mart ayında Türkiye’nin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirterek şöyle dedi:

“Cari açık Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşti. Finans hesabından da 1 milyar 681 milyon dolar para çıkışı oldu. Bunun sonucunda gerek cari açığın finansmanı, gerekse Türkiye’den çıkan para resmi rezervlerden karşılandı. Nitekim resmi rezervlerde Mart ayında 6 milyar 551 milyon dolarlık erime yaşandığı görülüyor. Tek bir ayda bu büyüklükte rezerv erimesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yaşanmamıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir rekordur. Rezervlerimiz güneş görmüş kar gibi erimektedir.”

“TÜRKİYE’YE GİRECEK KAYNAĞI BELİRSİZ PARANIN DİKKATLE İZLENMESİ GEREKMEKTEDİR”

“Kaynağı belirsiz para girişi dikkatle izlenmeli” uyarısında bulunan Öztrak, şöyle devam etti:

“Hal böyleyken, kaynağı belirli olmayan para giriş çıkışının izlendiği net hata noksan kaleminde Şubat ayında kırılan rekor hakkında halen doyurucu bir açıklama gelmemiştir. Kaynağı belirsiz para girişinin önümüzdeki aylarda da tekrarlanması olasıdır. Zira, Hükümetin 15 Nisan’da çıkardığı genelgeyle ülkeye döviz girişinde beyan zorunluluğu kaldırılmıştır. Yetkili makamlardan yapılan açıklamalarda, düzenlemenin Irak ve Suriye gibi sıkıntı yaşanan ülkelere yapılan ihracat karşılığında elde edilen dövizin yurda girişinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı ifade edilmektedir. Bu, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiye’nin başına büyük dertler açabilecek bir gelişmedir. Seçimler yaklaşırken yapılan bu düzenleme sonrasında, önümüzdeki aylarda Türkiye’ye girecek kaynağı belirsiz paranın dikkatle izlenmesi gerekmektedir.”

“ZÜRİH’E GİDEN PARA ÇUVALLARI”

Merkez Bankası’na ait içi para dolu 170 çuvaldan ikisinin Ankara’dan İstanbul’a taşınırken Atatürk Havaalanı’nda düşerek açıldığını ve paraların aprona saçıldığını ifade eden Öztrak, “Bahsi geçen bu paranın 10 ve 20 TL’lik banknotlar halinde olduğu, İstanbul aktarmalı olarak Zürih’e gönderildiği ifade edilmektedir. Merkez Bankası yetkililerinin yurtdışında TL’ye talep olduğu, bu yüzden yurtdışındaki muhabir bankalara rutin olarak TL gönderildiği yönündeki açıklamaları basına yansımıştır. Fakat yapılan bu açıklamalar, 10 ve 20 TL’lik banknotlar halinde 170 çuval paranın neden uçakla yurtdışına gönderildiğini izaha yeterli değildir” dedi.

Merkez Bankası’na çağrıda bulunan Öztrak, “Bu çuvalların içindeki para toplam kaç TL’dir? ‘Rutin’ olduğu ifade edilen bu transfer işlemi bu yıl içinde kaçıncı defa yapılmıştır? Toplamda ne kadar para çuvallarla yurtdışına gönderilmiştir? Yurtdışında oy verme işleminin sürdüğü şu günlerde 170 çuval dolusu 10 ve 20 TL’lik banknot ihtiyacı nereden doğmuştur?Seçimler yaklaşırken çuvallarla yurtdışına giden 10 ve 20TL’lik banknotlar, kaynağı belirsiz para girişindeki rekorlar, rezervlerde rekor erimeler gibi büyük para hareketleri izaha muhtaçtır. Merkez Bankası bu sorulara ciddi ve tatmin edici cevapları vermek durumundadır” dedi.