Lükse soğuk duş etkisi! Trump endişeleri artırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan günü açıkladığı ek gümrük vergileri erteleme kararına rağmen piyasaları sarsmaya devam ediyor.
Tarifeler açıklandığında piyasalarda deprem etkisi yaratırken, Trump'ın Çin hariç tarifeleri 90 gün erteleyeceğini açıklaması piyasaları tam anlamıyla sakinleştiremedi, belirsizlik sürüyor.
Çin ile restleşmeler ise gerilimi tırmandırdı. Karşılıklı tarife artırmalarla kızışan ticaret savaşları sonrası uzmanlar lüks sektöründe, talebin ve büyüme tahminlerinin düşeceği öngörüyor.
ABD'nin Çin'den sonra ek vergilerinin hedefinde olan Avrupa aynı zamanda lüksün de kalesi.
Fransa ve İtalya lüks üretiminde başı çekerken, İsviçre de lüks saatler ile dikkati çekiyordu.
Lükste payı büyük olan Avrupa, Trump ile uzlaşma yoluna gitme çabasında. Ancak uzmanlar bu ılımlı havaya karşın sektörün olumsuz bir süreç yaşayacağı görüşünde.
BERNSTEIN: DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL
Patronlar Dünyası'nın aktardığına göre Bernstein lüks sektöründe beklediği yüzde 5'lik büyümeyi yüzde 2'ye çekti. Bu gerilemede, artan ekonomik belirsizlik ve küresel durgunluk ihtimalinin yükselme ihtimalinin etkisi yer alıyor.
Bernstein analisti Luca Solca'ya göre önceki rakamlara dönmek söz konusu değil: "İstikrarsız politika açıklamalarının bir sonucu olarak finansal piyasalarda ve ekonomide maddi hasar var."
Diğer yandan yüksek performansı ile dikkat çeken Hermes'in çizgisini koruyacağı tahmin ediliyor. Barclays ekonomistleri Hermens'te satışların ilk çeyrekte yüzde 8 artacağını düşünüyor.
Gucci için senaryolar, Hermens kadar parlak değil. Barclays'ın Gucci tahmini düşüş yönlü; satışlarının ilk çeyrekte yüzde 25 aşağı çekileceği öngörülüyor.
Barclays, LVMH ile ilgili ise moda ve deri ürünleri bölümündeki organik satışların yüzde 1 düşeceğini, grup satışlarında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yatay seyrin sürmesini bekliyor.
Lüksün büyümesine dair beklenti düşüş yaşıyor. HSBC 2024'e oranla satışların yüzde 5 büyüyeceği beklentisinden vazgeçti. Satışların sabit kalacağı öngörüsünde bulundu.
Lüksteki bu riskleri tetikleyen nedenlere dair HSBC Genel Müdürü Erwan Rambourg, ABD'de tüketici harcama gücünün kısıtlanması, servet kaybı ve tüketici güvenindeki genel bozulmaya işaret etti.
Geçen senenim sonuna doğru lüks hisse senende beklentiyi yukarıda tutan HSBC analistleri, "Görüşümüze göre artık durum böyle olmayacak" diye revizeye gitti..