İbrahim Kahveci: İşsiz sayısı daha çok artacak

Ekonomist İbrahim Kahveci ve gazeteci Mehmet Tezkan, TÜİK'in açıkladığı Ağustos ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Kahveci, "Çalışan sayısının en yüksek olduğu ay 4 milyon işsiz varsa işsiz sayısı önümüzdeki aylarda daha çok artacak" dedi.

Halk TV'de Seda Selek ile Neden Sonuç programında TÜİK açıkladığı Ağustos Ayı İşsizlik Rakamını Ekonomist İbrahim Kahveci ve gazeteci Mehmet Tezkan değerlendirdi.

TÜİK Ağustos ayında işsizlik rakamını 12.1 olarak açıkladı. Bir önceki ay yüzde 12 olan işsizlik rakamı 12.1'e yükseldi.

Kahveci, "Geçen ayda bu civardaydı. İşsizlik rakamları 2 yıldır Türkiye'de çalışma umudunu kaybetmiş insanlardan dolayı resmi işsizlik rakamı düşük, geniş rakamlı işsizlik rakamı yüksek geliyor. Çalışan sayısı 14 bin düşmüş. Kış ayı gelince bu çok daha yükselecek." dedi.

TÜİK'e öneri

Tezkan ise, "Bir ay içinde başvuruyorsun, bir aydan sonra umudunu kesip 'İş aramayı bıraktım' diyorsun ya. Buharlaşıyorsun, ne iş sahibisinin ne işsizsin. Bunu bir hafta düşürseler" dedi.

Kahveci şöyle devam etti:

"Bundan sonra işsiz sayısı artacak. Eylül, Ekim ayı iki sebepten turizm ve tarlada çalışanlar evlerine dönüyorlar. İki ana sektörde çalışanlar evine döneceği için işsiz sayısı artmaya devam edecek. Çalışan sayısının en yüksek olduğu ay 4 milyon işsiz varsa, 'buharlaşan' nüfus çok olmasına rağmen... İşsiz sayısı önümüzdeki aylarda daha çok artacak. Muhtemelen kış aylarında geniş tanımlı işsizlik yüzde 30'lara varacak. Şu anda yüzde 28 seviyelerinde."