Ekonomi Zirvesi'nin perde arkası ortaya çıktı: Kavcıoğlu'nun bankalara döviz ricası

Ekonomi Zirvesi'nin perde arkası ortaya çıktı: Kavcıoğlu'nun bankalara döviz ricası
Şahap Kavcıoğlu dün akşam banka genel müdürleri ve yöneticileriyle bir araya geldi. Kavcıoğlu toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Banka genel müdürlerimizle karşılıklı görüşlerimizi değerlendirdik" ifadelerini kullandı. Toplantının perde arkasında Kavcıoğlu'nun 'yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamalarını bakiyeleri yurtiçine getirmelerini rica ettiği' ortaya çıktı.

Kavcıoğlu'nun Bankalar Birliği üyeleri ile yaptığı toplantı sonrası yapılan açıklamalar dışında perde arkasında önemli gelişmelerin yaşandığı ifade ediliyor. Öncelikle buluşmada Merkez Bankası, genel müdürlerin bizzat kendilerinin toplantıya katılmasını istedi. Temsilci kabul etmedi. Bu nedenle tüm genel müdürler toplantıda hazır bulundu. Edinilen bilgilere göre bankacılar toplantıda negatif reel faizin dünyadaki enflasyon ile birleştiğinde çok sıkıntı yaratabileceğini belirtti. Merkez Bankası'nın ise 3 önemli isteği olduğu iddia edildi. Öncelikle bankalardan uygulanan politikalara ilişkin destek isteyen Merkez Bankası böylece son dönemlerde uyguladığı para politikası anlayışına devam edeceği sinyalini de verdi.

Merkez'in ikinci önemli isteği bankaların müşterilerine döviz mevduatı önermemesi oldu. Böylece ülkede dolarizasyona destek olunmaması hedeflendi. Bankalardan son istek ise yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamaları parayı yurtiçine getirmeleri. Böylece içeride yeterli döviz bulunması arzın etmesi hedeflendi.

merkez-bankasi.jpg

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, İstanbul’da Bankalar Birliği üyeleriyle bir araya geldiği toplantı sonrasında toplantıların daha önce ayarlandığına işaret ederek "Bir olağanüstü gelişme toplantısı değil. Bankacılık sektörümüz çok güçlü, genel değerlendirmelerimiz bu yönde" dedi.

"Bu süreci birlikte götüreceğiz"

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle: "Banka genel müdürlerimizle karşılıklı birbirimizi bilgilendirdik. İyi bir görüşme oldu. Olumlu bir hava içerisinde çok faydalı bir bilgilendirme oldu. BDDK Başkanımız toplantıdaydı. Zaten biz normalde iletişim halindeyiz. Çok güçlü bir iletişimle bankacılık sektörü Türkiye'de ve dünyada en başarılı sektör olarak çalışmalarını sürdürüyor. Genel değerlendirmeler her zaman olduğu gibi Türkiye'nin ekonomik gelişmeleri, bankacılık sektörü ile ilgili yeni bir yıla giriyoruz, durum değerlendirilmesi, Merkez Bankası, BDDK'dan karşılıklı görüş alışverişleri oldu. Her zaman olduğu gibi, değişik bir şey yok. Her şey kendi içerisinde konuşuldu. Bilgilendirdik. Faiz indirimleri olsun diğer konularla ilgili. Sektör ve BDDK ile çok uyumlu iletişim içerisindedir. Dünyanın en başarılı sektörlerinden biri olarak bankacılık sektörü bu işi yürütmektedir. Karşılıklı görüş alışverişlerimiz, taleplerimiz, taleplerini değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi bu süreci birlikte götüreceğiz. Bu toplantılar daha önceden ayrılan toplantılar. Olağanüstü bir toplantı değil onu ifade edeyim. Daha sonra da yapacağımız toplantılardan bir tanesi"

doviz.jpg

Muhabir Banka nedir?

Muhabir banka, bir bankanın şubesinin bulunmadığı yerlerde ilgili banka adına işlem yapmakla yetili kılınmış bankalara verilen isimdir. Yurtiçi veya yurtdışı bankaları için bu karşılıklı ilişki sağlanabilmektedir. Yurt içinde “muhabir banka”, yurt dışında olması durumunda ise “yabancı muhaberi banka” adı verilmektedir. Bu tür bankacılık faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde sıkça görülebilmektedir.

Bir bankadan farklı bankaya para gönderimlerinde muhaberi banka komisyon ücreti kesilmesi söz konusu olabilmektedir. Misal, ABD’deki bir bankadan 10 bin dolar gönderildiğinde, Türkiye’deki bankanın 21 dolar SWIFT ücreti, ABD’deki bankanın ise 15 dola rişlem komisyonu kestiği görülmüştür. Bu durumun nedeni muhabir banka komisyonundan kaynaklanmaktadır.