Dolarizasyonda artış tehlikesi: Sonuçlarını siz düşünün

Dolarizasyonda artış tehlikesi: Sonuçlarını siz düşünün
Bazı özel bankaların döviz mevduatına verdiği yıllık faiz oranını yüzde 5’e kadar çıkarması, KKM’den çözülen paraların yeniden dövize yönelerek şu anda yüzde 71.2 olan dolarizasyonu daha da yükseltebileceğine yönelik endişeleri artırdı. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Döviz mevduatına faizlerin daha da artması, KKM'den döviz mevduatına geçişe neden olabilir. Sonuçlarını siz düşünün" uyarısında bulundu.

Bazı özel bankaların yapancı para mevduatına verdiği faizi yükseltmesi, kur korumalı mevduattan (KKM) çözülen paraların yeniden dövize dönebileceğine yönelik endişeleri daha da artırdı. Kamu bankalarında yılık yüzde 0.1’e inen döviz mevduatı faiz oranları bazı özel bankalarda yüzde 5’e kadar çıktı. Ekonomistler, bu gelişmenin önümüzdeki günlerde zaten şu anda yüzde 71.2’ye ulaşan dolarizasyon oranını daha da artırmasından endişe ediyor.

KKM’deki para 1 trilyon lirayı aştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 8 Temmuz'da yayınladığı verilere göre, şu anda bankalardaki TL mevduatı toplam mevduatın yüzde 43.3’ünü oluşturuyor. Mevduatın yüzde 56.2’si ise döviz hesaplarında bulunuyor. TL mevduatlar içinde kur korumalı mevduatın (KKM) payı yüzde 15 olduğu için dolarizasyon oranı yüzde 71.2 olarak hesaplanıyor. Şu anda 1 trilyon 66 milyar lirası (61.9 milyar dolar) KKM’de, 231.2 milyar doları da dövizde olmak üzere yabancı para mevduat hesaplarında toplam 293 milyar 224 milyon dolar bulunuyor. TL mevduatıyla birlikte toplam mevduat tutarı ise 411 milyar 608 milyon dolar.

‘KKM’den döviz mevduatına geçiş olabilir’

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Önümüzdeki günlerde döviz mevduatına bankalar tarafından verilen faizlerin daha da artması, KKM'den döviz mevduatına geçişe neden olabilir. Sonuçlarının ne olabileceğini siz düşünün...” uyarısında bulundu.

‘TL’de öleceğime dolarda öleyim derlerse game over’

5 Temmuz’da Habertürk’te yayınlanan ‘Teke Tek’ programına konuk olan ekonomist Osman Cevdet Akçay da, “Vadeleri geldiğinde KKM’ye giren kişiler yüksek enflasyonu fark edip ‘TL’de öleceğime dolarda öleyim’ derse game over” demişti. Akçay, KKM’nin iyi bir şeymiş gibi göründüğüne vurgu yaparak, şunları söylemişti:

“Resme baktığınızda devlet döviz mevduatlarını azaltmış, bu iyi bir şey ama aynı zamanda bir tehlike ve tehdit. Devlet kur korumalı mevduatla ‘Ben fon yaratanı üzeceğim, kaçış yok ama fon kullananı da abad edeceğim, bankacılığa da ‘Sen de arada paranı kazan, sesini çıkarma’ dedi. Yani devlet vatandaşa diyor ki ‘3 seçeneğin var: Dövize gidebilirsin ama dövizi zaten ben tutuyorum, kontrol ediyorum. TL mevduata gidebilirsin ama o da sana bir şey vermiyor. Kurdan korkuyorsan KKM’ye gel ama üçünde de eriyeceksin, en az erime KKM’de.’ Ama vadeleri geldiğinde KKM'ye giren kişiler yüksek enflasyonu fark edip, 'TL'de öleceğime dolarda öleyim' derse game over (oyun bitti).”