BDDK'den 'manipülasyon girişimi' açıklaması

BDDK'den 'manipülasyon girişimi' açıklaması
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben; BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarına getirilen yasak ile ilgili açıklama yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurt dışı merkezli BNP Paribas, Citibank ve UBS'e döviz-TL takası yasağı getirmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarına getirilen yasak ile ilgili, "Yükümlülüklerini yerine getirdikleri takdirde işlem yasağı kaldırılabilir ama soruşturma sürecek." dedi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Akben, uygulanan yasağın gerekçelerini anlattı:

"Geçtiğimiz hafta, Londra merkezli üç yabancı banka, Türk bankalarından döviz satın almış, ancak alınan döviz karşılığında ödemesi gereken TL'yi zamanında ödemeyerek temerrüde düşmüştür. Temerrüt halindeyken dahi açığa TL satıp döviz almaya devam eden yabancı bankalar olmuştur. Yaşanan temerrüt ile işlemlerin karşı tarafında yer alan bankalara ve finansal istikrara zarar verme riskine karşı tedbir alma gereği doğmuştur. Elinde TL olmadığı halde, açığa TL satıp döviz alan ve günü geldiğinde TL yükümlülüğünü yerine getirmeyen yabancı bankalara Türk bankaları ile bir bacağı TL olan döviz işlemler için yasak getirdik. Bu karara aykırı olarak işlem yapan bankalara yaptırım uygulayacağımızı da ifade ettik."

Söz konusu yabancı bankaların yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde işlem yasağının kaldırılmasının değerlendirmeye alınabileceğini aktaran Akben, "Bu üç bankanın taraf olduğu işlemlerin kur manipülasyonu teşkil edip etmediği ile ilgili inceleme ve soruşturmalar devam edecek ve sonuçlandırılacaktır." dedi.

Akben: Yönetmeliğin amacı haber ve analize dayalı yorumları engellemek değildir 

"Burada özellikle vurgulamak gerekir ki mevzuatta yanıltıcı haber ve yorumlarla ilgili başka düzenlemeler bulunmakla beraber, söz konusu BDDK yönetmeliğinin muhatabı manipülatif bankacılık işlemleridir. Kurumumuzun finansal piyasalar ve varlıklarla ilgili haber ve analize dayalı yorum yapılmasını kısıtlayıcı veya engelleyici bir amacı yoktur. Bu yöndeki iddialar aldatıcı ve asılsızdır"

BDDK, önceki hafta BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarına bir bacağı TL olan döviz işlemini yasaklamıştı.